Janssen-vaksinen:

Frykter for «reisekåte»: - Veldig uklokt

Overlege Pål André Holme frykter at coronasertifikat-ordningen kan få reiselystne unge mennesker til å ta Janssens coronavaksine. Nå ber han regjeringen om å ta vaksinen helt ut av bruk - for alle.

ASTRAZENECA: - Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet, sier overlege Pål André Holme ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

12. mai ble det klart at regjeringen vil åpne for frivillig bruk av Janssens vaksine utenfor det ordinære vaksinasjonsprogrammet. Vaksinen er per nå på vent i programmet, mens AstraZeneca-vaksinen er tatt permanent ut.

I mellomtida har Helsedirektoratet hatt i oppdrag å utrede hvordan den frivillige vaksineringen kan gjennomføres i praksis. FHI har tidligere frarådet at vaksinen brukes overhodet.

Onsdag er det varslet nyheter om Janssen-vaksinen klokka 14.00. Da holder helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) pressekonferanse sammen med helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg.

Pål André Holme er overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo.

Han har også ledet en gruppe forskere ved Rikshospitalet som studerer den alvorlige blodpropptilstanden som har blitt knyttet til AstraZenecas coronavaksine - og seinere også til vaksinen fra Janssen.

- Veldig uklokt

Holme understreker at han og kollegene ikke selv har undersøkt Janssen-vaksinen. Han baserer seg derfor på vurderingen til FHI og forskere fra utlandet.

- Når det er sagt, så synes jeg det virker veldig uklokt å gå for denne strategien. Jeg er redd for at regjeringen åpner for at den enkelte kan gjøre en vurdering de ikke har innsikt til å gjøre. Den faren den enkelte utsettes for, synes jeg er unødvendig, sier han til Dagbladet.

Spesielt er han bekymret for de yngre:

- Dette vil åpenbart kunne oppleves aktuelt for mennesker som vil ut og reise fort, og derfor tar den risikoen. Det mener jeg er en helt unødvendig fare for liv og helse. Vaksineprogrammet med mRNA-vaksinene går nå helt på skinner. Vi vil få fullvaksinert også de yngre aldersgruppene ganske tidlig.

- Så å si ingen betydning

9. april publiserte forskerne ved Rikshospitalet sine første funn i The New England Journal of Medicine. Her mente de å kunne påvise en sammenheng mellom AstraZenecas coronavaksine og fem tilfeller av en tilstand de har gitt navnet VITT (vaksineindusert immunologisk trombotisk trombocytopeni).

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Med i dette teamet var også Ingvild Sørvoll ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Hun var også medlem av Vorland-utvalget, det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget som har vurdert vaksinene fra Janssen og AstraZeneca, begge såkalte virusvektor-vaksiner.

- Vi er veldig bekymret over at man velger å ta Janssen inn for frivillig bruk. Ut ifra et medisinskfaglig ståsted mener vi regjeringen har gjort en feilvurdering, uttalte hun i Dagbladet 13. mai.

FRIVILLIG: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han ikke vil anbefale Janssen-vaksinen over mRNA-vaksiner, i forbindelse med spørsmålet om frivillige Janssen-vaksiner. VIDEO: Edward Stenlund Vis mer

Holme peker på at det å ta Janssen-vaksinen ikke vil gi umiddelbar gevinst:

- Et annet aspekt er at hvis du nå får Janssen-vaksinen på mandag, er du fremdeles ikke reiseklar før om tre uker. Da er du langt ute på sommeren likevel. Så i praksis vil dette så å si ikke ha noen betydning. Jeg synes det er en unødig fare den enkelte utsetter seg for. Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor de åpner for dette, sier han.

Vil teste før vaksinering

- Det bøter heller ikke på det at en fastlege vil måtte gjøre en forsvarlighetsvurdering?

- Nei. Jeg tror ikke leger ønsker å ta den vurderingen heller. Men hvis det skal gjøres, bør det tas prøver før vaksinering, som kan analyseres med tanke på disposisjon. Det er jo det vi leter etter nå. Deretter bør det tas nye prøver når VITT-tilfellene eventuelt kommer inn. Da vil vi ha en før-og-etter-status. Det er ønsket fra forskerhold.

- Finnes det tester som kan si noe om disposisjon?

- Nei. Per i dag gjør det ikke det. Men vi kan undersøke de tingene vi allerede vet om, og se hvordan det eventuelt endrer seg etter vaksinering.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Han trekker fram trombocytter (blodplater) og antistoffer mot platefaktor 4 som eksempler på verdier det kan være aktuelt å teste for. De norske pasientene som ble rammet av alvorlige bivirkninger etter å ha tatt AstraZenecas vaksine hadde høye nivåer av disse antistoffene.

- Dette er ting vi kan kartlegge, og som vi ikke har oversikt over per i dag, i og med at vi ikke har før-prøver fra norske VITT-tilfeller som vi har sett knyttet til AstraZeneca-vaksinen.

Dilemma

Jurist og førsteamanuensis Anne Kjersti Befring ved Universitetet i Oslo har tidligere luftet bekymringer om at coronasertifikat-ordningen kan påvirke mennesker til å ønske å ta Janssen-vaksinen. Befring var også medlem av Vorland-utvalget.

De første coronasertifikatene ble ifølge NTB rullet ut tirsdag morgen. Det skal i utgangspunktet kunne brukes i Norge fra fredag.

- I denne situasjonen må det være stor oppmerksomhet om hvordan coronasertifikat kan påvirke unge folk til å ønske å ta vaksinen. Slik sett har vi identifisert et nytt dilemma, uttalte hun i Dagbladet 17. mai.

Utvalget var enige om at vaksinen kan tilbys utenom vaksinasjonsprogrammet, men delt i spørsmålet om hvilke kriterier som skal ligge til grunn for frivillighetsordningen.

Bekymret for «reisekåte»

Holme deler denne bekymringen.

- Har du en frykt for at coronasertifikat-ordningen kan få flere til å ville ta Janssen-vaksinen?

- Dessverre, ja. Jeg er redd for det, uten at jeg har noe grunnlag for å si noe mer enn at jeg tror det kan bli slik. Jeg tror det kan være en pådriver for yngre mennesker, som kanskje er litt reisekåte, og tenker at risikoen er liten. Men jeg vil si at det er en unødig risiko og fare for disse menneskene, svarer Holme.

Han er tydelig i sitt råd til regjeringen:

- Gjør som med AstraZeneca: Ta den helt ut av vaksinasjonsprogrammet, og ikke bruk den i det hele tatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer