Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter for rekrutteringen til Høyesterett

Vil beholde gullpensjon for høyesterettsdommere.

NY PENSJONSORDNING: Utvalgets leder fylkesmann Sigbjørn Johnsen orienterte om konklusjonen da pensjonsutvalget tirsdag overleverte Stortingets presidentskap sin innstilling om den fremtidige stortingspensjonen.  Bak sitter (f.h.) Carl I. Hagen, høyesterettsdommer Gunnar Aasland og jurist Alexandra Plahte.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
NY PENSJONSORDNING: Utvalgets leder fylkesmann Sigbjørn Johnsen orienterte om konklusjonen da pensjonsutvalget tirsdag overleverte Stortingets presidentskap sin innstilling om den fremtidige stortingspensjonen. Bak sitter (f.h.) Carl I. Hagen, høyesterettsdommer Gunnar Aasland og jurist Alexandra Plahte. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Høyesterettsdommer Gunnar Aasland frykter at svekking av pensjonsordningen for Høyesterett vil ramme rekrutteringen.


- Det er særlig vanskelig å rekruttere fra privat advokatvirksomhet, sier Aasland som har deltatt i utvalget som har vurdert stortingspensjoner og pensjonsordingene for noen andre grupper, herunder høyesterettsdommere.
Utvalget er ledet av tidligere finansminister og nåværende fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen
.

Aasland er ikke enig med flertallet som vil at høyesterettsdommere etter 20011 skal ha offentlig tjenestepensjon etter lov om Statens Pensjonskasse.
Aasland vil beholde dagens ordning.


Dramatisk
- Det er ikke realistisk å tro at Høyesterett kan konkurrere på lønn. Gode pensjonsordninger har gjort at det har vært attraktivt for de mest velkvalifiserte advokatene å søke dommerembeter i Høyesterett.

 Endringen som flertallet i Pensjonsutvalget foreslår, betyr en veldig dramatisk reduksjon i pensjonen for høyesterettsdommere, sier Aasland.

Utvalget som har utredet pensjon og etterlønn for stortingsrepresentanter, statsråder og noen andre grupper, la i går fram sin innstilling.

Slutt på gullpensjon
Det blir slutt på stortingsrepresentantenes såkalte gullpensjon, men nyordningen kommer stort sett bare til å gjelde for dem som blir innvalgt på Stortinget for første gang ved valget i høst.

Opptjente rettigheter etter det som kalles 75-årsregelen beholdes for å ivareta tilfredsstillende rettsvern. De som fortsetter i politiske verv, kan få utbetalt pensjon dels etter ny ordning, dels etter gammel.

Det blir også etablert ordninger med økonomiske sikkerhetsnett ved avslutning av politiske verv mens vedkommende venter på nytt arbeid.

Dette består av ytelse i en fratredelsesperiode, en etterlønnsperiode og rett til dagpenger på lik linje med andre arbeidstakere. Dagens ordninger med ventegodtgjørelse og etterlønnsordninger forsvinner.


 


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling