Frykter for rettssikkerheten asylsøkere kroppsvisiteres etter advokatbesøk

Advokater frykter for rettssikkerheten til asylanter som skal utvises fra Norge.

KROPPSVISITERES:  Asylsøkere som skal utvises blir kroppsvisitert etter advokatbesøk i det lukkede asylfengselet på Trandum. - Sikkerheten kommer først, sier kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet. 
Foto: Jo Straube / Dagbladet
KROPPSVISITERES: Asylsøkere som skal utvises blir kroppsvisitert etter advokatbesøk i det lukkede asylfengselet på Trandum. - Sikkerheten kommer først, sier kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Fridtjof Feydt mener politiets behandling av asylanter som skal utvises strider mot internasjonale konvensjoner og rettssikkerhet.

- Mitt kontor har flere klienter som sitter på Trandum, og skal utvises og sendes ut av Norge. Den siste tiden har vi opplevd at flere av våre klienter føler seg trakassert av politiet, og ikke lenger våger å få besøk av sine advokater, sier advokat Fridtjof Feydt til Dagbladet.

Kroppsvisiteres Årsaken til det Feydt og flere andre advokater oppfatter som trakassering, er at de som skal utvises fra Norge blir kommandert til å kle av seg og kroppsvisitert etter å ha hatt besøk av advokat.

- Flere klienter har ringt og bedt advokaten om ikke å komme på besøk. Etter et møte med advokat må de kle av seg og stå på alle fire over et speil, slik at vokterne kan sjekke om de smugler noe inn i fengselet via kroppens hulrom, sier Fridtjof Feydt.

- Det er merkelig at asylfengselet foretar en slik krenkende undersøkelse etter et advokatbesøk.

- Nedverdiget Feydt mener en slik undersøkelse er uforholdsmessig og langt strengere enn i vanlige fengsler hvor fanger soner flere års fengsel

Også advokat Aase Karin Sigmond bekrefter at hennes advokatkontor har opplevd det samme.

- Klientene ønsker ikke lenger besøk, selv om de har behov for å kommunisere med sin advokat. De føler at de blir nedverdiget etter å ha møtt sin advokat, sier Sigmond til Dagbladet.

Feydt har fått bekreftet av ansatte ved Politiets utlendingsinternat på Trandum - Norges eneste lukkede forvaringssenter for asylsøkere - at advokater angivelig skal ha smuglet saker inn til de internerte.

- Hvis det er riktig, må politiet ta dette opp med de aktuelle advokatene, og ikke straffe asylsøkerne kollektivt, sier Feydt.

Den kjente strafferettsadvokaten frykter for rettssikkerheten til asylantene.
 
- Sikkerhet først - På grunn av sikkerheten til alle som oppholder seg ved utlendingsinternatet, må innsatte (med unntak av barn) gjennom sikkerhetskontroll etter at de har hatt besøk. Dette gjelder også advokatbesøk, sier kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet til Dagbladet.

Johansen viser til tidligere branner på internatet, og at Politiets utlendingsenhet (PU) er spesielt opptatt av at lightere og fyrstikker ikke skal finne veien inn i asylsfengslet.

- FARE FOR RETTSSIKKERHETEN:  - Flere asylsøkere føler seg nedverdiget og våger ikke å ta i mot besøk fra advokat. Etter et møte med advokat må de kle av seg og stå naken på alle fire over et speil, sier advokat Fridtjof Feydt som mener ordningen truer rettssikkerheten.  FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
- FARE FOR RETTSSIKKERHETEN: - Flere asylsøkere føler seg nedverdiget og våger ikke å ta i mot besøk fra advokat. Etter et møte med advokat må de kle av seg og stå naken på alle fire over et speil, sier advokat Fridtjof Feydt som mener ordningen truer rettssikkerheten. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Kommunikasjonssjefen understreker at  PU tar klagene som har kommet svært alvorlig, men at sikkerhet må veie tyngst.

- Visitasjon kan oppleves som vanskelig, og vi gjennomfører den så skånsomt som mulig.  

- Har politiet avslørt at advokater smugler tobakk/narkotika/mobiltelefoner til de innsatte?

- Nei, men vi har oppdaget lightere uten at vi vet hvordan de har kommet inn. Sikkerhetstiltakene ved Trandum er ikke rettet mot spesifikke personer eller yrkesgrupper, men visitering er et viktig virkemiddel for å ivareta sikkerheten for alle, sier Johansen og legger til:

- Det er selvsagt viktig for PU at enhver kommunikasjon med advokat gjøres så enkel som mulig.  

I vanlige norske fengsler er det ikke normal praksis at fanger blir avkledd og kroppsvisitert etter at de har hatt besøk av advokat.

 - NEDVERDIGENDE:  Advokat Aase Karine Sigmond sier asylsøkerne opplever praksisen som nedverdigende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- NEDVERDIGENDE: Advokat Aase Karine Sigmond sier asylsøkerne opplever praksisen som nedverdigende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer