Frykter for rettssikkerheten

Advokat Frode Sulland er skeptisk til TV-overføringen av Orderud-saken, som han mener kan bli en fare for rettsikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til sorenskriver Trond Våpenstad, advarer Sulland mot å øke belastningen på de involverte når trippeldrapssaken starter 18. april. Han mener rettsalen som skal etableres i Frogner grendehus med plass til 160 tilhørere er mer enn nok, og reagerer sterkt på at det skal etableres eget pressesenter med overføring av lyd og bilde fra et kamera som er rettet mot aktørene, skriver Aftenposten.

- Jeg er opptatt av at rettens verdighet tas vare på. Dette er en dypt tragisk sak, som ikke må få noe preg av underholdning, sier Sulland til avisen.

Med bakgrunn i hvordan media har opptrådt i saken tidligere, frykter han dessuten at overføringen av lyd og bilde kan bli brukt ulovlig. Han mener videre at interessen fra media vil falle kraftig etter noen dager, og at det dermed heller ikke er hensiktsmessig å utvikle kapasiteten basert på interessen den første tiden.

Sirkus

Redaktør i Dagsavisen, Hilde Haugsgjerd, har forståelse for Sullands innspill.

- Mediedekningen må ikke virke støtende på verdigheten til retten og alvoret i saken, sier hun til Aftenposten. Hun legger til at hverken norsk rettspleie eller norske medier er tjent med en så voldsom dekning av saken, at publikum vil oppfatte rettssaken som et sirkus.

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold reagerer på Sullands motvilje til å etablere et pressesenter, men mener media må være med å bidra til at rettssaken foregår i verdige former.