HISTORISK SAK: Militslederen Thomas Lubanga er tiltalt for bruk av barnesoldater. Foto: REUTERS/ICC/Handout/Scanpix
HISTORISK SAK: Militslederen Thomas Lubanga er tiltalt for bruk av barnesoldater. Foto: REUTERS/ICC/Handout/ScanpixVis mer

Frykter for sikkerheten til barnesoldat-vitne

Endret forklaringen totalt etter pause i rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den historiske rettssaken mot Thomas Lubanga (48), leder av Union of Congolese Patriots (UPC), tok i går en dramatisk vending etter lunsjpausen.

Lubanga er tiltalt for å ha brukt barnesoldater under 15 år i geriljampene i Ituri-distriktet, øst i Kongo, i årene 2002 og 2003.

I dag møtte han den første av barnesoldatene som vitner i saken ansikt til ansikt.

Den første forklaringen

Vitnet startet ifølge nyhetsbyrået AP forklaringen i dag med å si at bevæpnede militære fra Lubangas hær plukket ham opp på gata da han var på vei hjem fra skolen, og at han så ble sendt til en militærleir.

- De sa at landet vårt var i trøbbel, og at unge folk måtte mobilisere for å redde det. Jeg sa at vi fortsatt var veldig små, forklarte han ifølge AP.

Han sa videre at han den gang gikk i femteklasse i byen Fataki.

Retten tok så lunsjpause.

Den andre forklaringen

Aktor Fatou Bensouda startet opp igjen etter pausen, ved raskt repetere hva vitnet hadde sagt, før han spurte om han hadde forstått vitnet riktig.

- Nei, svarte gutten da.

- Det var ikke det jeg mente å si.

Han endret så sin forklaring totalt, og sa at de som stoppet ham egentlig jobbet i en veldedig organisasjon, og at de hadde snakket med ham og vennene hans på skolen.

- De fikk adressene våre og sa at de kunne hjelpe oss. Etter det gikk vi hjem, forklarte han.

Aktor Bensouda avbrøt ham etter det.

Etter en kort pause, ba aktor om å få lov til å etterforske hva som fikk vitnet til å endre forklaringen så drastisk.

Hun sa også at de måtte vurdere om sikkerheten rundt vitnet måtte forsterkes, også etter at han ble sendt hjem til Kongo.

Vitnet satt bak en skjerm i retten i Haag, og navnet og alderen hans holdes skjult.

Lubangas advokater hevder på sin side at aktoratet har misforstått vitnes forklaringer som er gjort i etterforskningen, blant annet på grunn av oversettingsfeil.

Advokatene mener også at Lubanga ble arrestert og sent til Haag fordi han er en politisk fiende av Kongos president Joseph Kabila.

Historisk sak

Lubanga er den første som stilles til ansvar i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

- Lubangas militsia rekrutterte og trente opp hundrevis av barn til å drepe, voldta og plyndre. Disse barna lider fortsatt. De kan ikke glemme hva de har gått gjennom, hva de så og hva de gjorde, sa aktor Luis Moreno-Ocampo, som er aktor sammen med nevnte Bensouda, da rettssaken startet.

Aktoratet mener andre barn ble kidnappet på vei til skolen eller på sportsplasser. De ble banket opp, noen ble til og med drept under opptreningen.

Lubanga ble arrestert i 2005, og året etter overført til et fengsel i Nederland.

Det har tidligere vært en krangel om bevisene i saken, noe som er en av grunnene til at det har tatt så lang tid før rettsoppgjøret kunne starte.

Aktoratet nektet Lubanga innsyn i 200 saksdokumenter, og forsvarsadvokatene har argumentert for at krigsherren ikke kom til å få en rettferdig rettergang.

BARNESOLDATER: Bruk av barnesoldater er et stort problem i Ituri-distriktet i Kongo, der dette bildet er tatt. Barnet på bildet er ikke det samme som vitnet i rettsaken i dag. Foto: AFP PHOTO/FILES/STUART PRICE/Scanpix
BARNESOLDATER: Bruk av barnesoldater er et stort problem i Ituri-distriktet i Kongo, der dette bildet er tatt. Barnet på bildet er ikke det samme som vitnet i rettsaken i dag. Foto: AFP PHOTO/FILES/STUART PRICE/Scanpix Vis mer