Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
FRYKT: Ingrid Martinussen frykter at Mattilsynet skal nekte undulaten Hayato innreise til Norge. - Vi har et helt enestående forhold, forteller kvinnen som satt uskyldig fengslet i Japan i fjor. Foto: Privat. Reporter: Gunnar Hultgreen / Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Ingrid ble fengslet i Japan

Frykter for undulaten Hayatos liv

Ingrid Martinussen satt uskyldig fengslet i Japan, nå frykter hun for livet til undulaten sin - Hayato - som Mattilsynet vurderer å nekte «innreise» til Norge.

- Tida i fengselet i Japan var forferdelig. Undulaten min, Hayato, var en av de viktigste årsakene til at jeg holdt ut i fengselet, forteller Ingrid Martinussen til Dagbladet.

Et halvt år har gått siden hun ble løslatt fra fengselet i Japan, men den traumatiske opplevelsen preger henne fremdeles. Martinussen risikerte flere år i fengsel, etter at en kake med 142 gram marihuana ble sendt fra USA til Japan i Ingrids navn. Nå er saken endelig henlagt av påtalemyndigheten i Tokyo.

Noe mangler likevel hjemme i Norge. Undulaten hennes, Hayato, er fremdeles ikke på plass.

I utgangspunktet burde det ikke være noen problemer å få «innreisetillatelse» for en undulat fra Japan til Norge. Men reglene er slik at undulaten da må reise sammen med eieren sin.

HAYATO: Undulaten Hayato risikerer å bli nektet «innreise» til Norge. Foto: Privat
HAYATO: Undulaten Hayato risikerer å bli nektet «innreise» til Norge. Foto: Privat Vis mer

Flybillett

- Dessverre fikk jeg ikke med meg Hayato da jeg reiste hjem til Norge i februar. Siden har jeg forsøkt å få henne hjem til Norge. Nå har Lufthansa sagt ja til å ta henne med på en flyging fra Tokyo, via Frankfurt til Oslo. Går alt etter planen, vil Hayato komme til Gardermoen 14. juli, forteller Ingrid til Dagbladet.

Men det er et stort skjær i sjøen for Ingrid og Hayato. Mattilsynet er ikke like sikre på at Hayato skal få komme inn i Norge.

- Vi har saken til vurdering nå. En avgjørelse kommer en av de første dagene, sier førsteinspektør Ina Tronrud hos grenseveterinærene ved Oslo lufthavn.

Tronrud ønsker ikke å kommentere saken utover at de nå vurderer om undulaten Hayato skal få passere grensa. I mellomtida venter eieren utålmodig.

«Nært bånd»

- Jeg fikk Hayato i oktober 2017, da hadde jeg akkurat kommet til Tokyo for å studere. Siden har hun vært en viktig del av mitt liv. Da jeg ble arrestert og kastet på glattcelle i Tokyo den 20. november i fjor, ga politiet blanke i Hayato. Heldigvis tok min amerikanske venninne Jeen seg inn i leiligheten, og reddet Hayato fra å sulte og tørste i hjel, sier Ingrid Martinussen.

Hun beskriver forholdet til fuglen som helt spesielt, og sier de to har nære bånd.

- Når jeg låser meg inn i leiligheten, kvitrer hun og kommer flyende bort og kysser meg, forteller Martinussen, som selv var i ferd med å avslutte en masteroppgave om insekter da hun ble anklaget for å smugle narkotika.

HJEMME: Norske Ingrid Martinussen er tilbake i Norge etter å ha vært fengslet i Japan. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Uskyldig anklaget

Etter å ha blitt anklaget, holdt innelåst på ei glattcelle i 20 dager og så løslatt, vil ikke Ingrid fortsette å bo i Japan. Hun regner imidlertid med at hun må tilbake for å avvikle studiene og levere masteroppgaven i miljøstudier om insekter.

- Hayato er som en hund for meg. Vi har et helt unikt forhold. Hayato er den beste terapien for meg, jeg er fortatt veldig preget av det vonde oppholdet i fengselet, sier hun.

TERAPI: Ingrid Martinussen beskriver forholdet til undulaten Hayato som noe helt spesielt. - Hun er den beste terapien for meg, sier Ingrid Martinussen. Foto: Privat
TERAPI: Ingrid Martinussen beskriver forholdet til undulaten Hayato som noe helt spesielt. - Hun er den beste terapien for meg, sier Ingrid Martinussen. Foto: Privat Vis mer

Nå frykter imidlertid Martinussen for at Mattilsynet vil avvise Hayato, når undulaten kommer med Lufthansa til Gardermoen neste tirsdag. Flybilletten er allerede i orden. Nå er det bare Mattilsynet som avgjør undulatens skjebne.

Frykter avvisning

- Jeg forsøker å være i en dialog med dem, men nå sier de at siden jeg ikke reiser sammen med Hayato, er det problematisk. Nå har jeg søkt igjen, og håper at de ikke nekter Hayato opphold og innreise til Norge.

- Hva skjer dersom Hayato blir avvist?

- Det tør jeg ikke tenke på. For meg vil det være en katastrofe. Vi står hverandre veldig nært. Jeg våger bare ikke å tenke på det, det er bare fælt. Det er grusomt, uff, nei, det må ikke skje, sier Ingrid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!