Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter for vennene

Utslitte menneskelige skjold hviler ut i Jordans hovedstad Amman. Mange er lettet over å ha kommet ut av Irak. Mange er redde for vennene som er igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN (Dagbladet): Organisatorene for Human Shields Action Group i Amman forsøkte i går å lage en oversikt over sine 30 aktivister, inkludert de fem norske. Skjoldene skulle vært flere tusen. Blant annet på grunn av elendige telefonlinjer var det i går en vanskelig oppgave å organisere de 30.

- Vi har kontaktet de norske. De har fortalt at de vil bli inntil videre, forteller en fra Human Shields Action Group.

Nordmannen Geir Angel skal ifølge organisatorene befinne seg på en kraftstasjon sør i Bagdad. Hvor de andre er, visste ikke organisasjonen i Amman i går ettermiddag. Dagbladet kontaktet kraftstasjonen, hvor de henviste videre til hotell Andalos. Herfra viste de oss videre til Filisteen Hotel, hvor organisasjonen har sitt hovedkvarter.

- Ring i morgen, var svaret der.

Ifølge Kirkens Nødhjelps representant i Bagdad, Tor Valla, er nordmennene på et vannverk sør for Bagdad. Derfra skal de vurdere situasjonen fortløpende. Enkelte av dem skal ha sagt at de vil dra i morgen eller fredag.

I tillegg til de 30 Human Shields-representantene skal det også være rundt 20 andre aktivister i Irak. Men ingen synes å ha full kontroll over hvem som er hvor.

- Forrædere

Briten Dave Howard *36+ kom til Jordan i forgårs. Han er bekymret for vennene sine som er igjen i Irak. Men mest på grunn av amerikanerne.

- De som er igjen i Bagdad, er mer bekymret for de amerikanske bakkestyrkene enn for noe annet. De er «triggerhappy» og kaller oss allerede forrædere, forteller Howard.

Sammen med 60-årige Sue Darling og finske Kaisa Luukkonen *29+ kom han ut av Bagdad for få dager siden. De tre bestemte seg for å dra ut da irakerne sa de måtte gjøre som de sa.

- Det er klart jeg er bekymret for vennene mine. Men de har bestemt seg for å bli, og det er deres avgjørelse, sier Howard.

Bekymret

Aktivistene som er kommet ut fra Bagdad, er tydelig slitne. De hadde håpet på å være titusener av aktivister. Nå er det bare rundt 50 skjold igjen. Men ingen vet helt sikkert hvor de er.

- Vi er skuffet. Men vi er et nettverk og ikke en organisasjon. Alle er ansvarlige for seg sjøl, og må velge om de vil dra til Bagdad på irakernes betingelser eller ikke. Jeg er glad for at jeg ikke dro inn, sier svensken Niklas Skeppar.

Dagbladet snakket med en rekke av aktivistene i Jordan i går. Flere av dem forteller at de er redde for personene som ble igjen i Irak. Og flere er bekymret over at det er så vanskelig å vite hvor aktivistene er, på grunn av elendige telefonlinjer og infrastruktur.

Vil dra inn igjen

- 40-50 mennesker har ikke noe å stille opp med mot den amerikanske krigsmaskinen. Men jeg vil likevel dra inn igjen, sier en som vil være anonym.

- Jeg vil forsøke å stoppe krigen. Selv om jeg risikerer å bli et av de mange krigsofrene, sier han.

Personen kom ut fra Bagdad for tre dager siden, men er klar for å dra inn så fort penger og visum er i orden.

- Du risikerer også å dø når du går på gata. Du forsvinner når din tid er ute, sier han.

HÅPER FORTSATT: Finske Kaisa Luukkonen (29) og den tidligere britiske diplomaten Sue Darling (60) er akkurat kommet ut av Bagdad, og er slitne. Men de nekter å gi opp. - Dette er et folkelig opprør for å stoppe Bush og krigen. Det kan godt hende jeg drar inn igjen, sier Darling.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media