Frykter for vitnene i Saddam-rettssaken

Vitnene mot eks-diktatoren er livredde. Saddam stiller for retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Saddam Hussein og 11 medsammensvorne fra hans tidligere regime får tiltalen sin opplest på hemmelig sted i Bagdad i dag, fryktes det vold og nye opptøyer.

Bevisene mot Saddam er overveldende, men det er likevel flere som mener at saken som så smått innledes nå ikke er etterforsket grundig nok. Siden slutten av krigen har over 250 massegraver blitt funnet i Irak, men obduksjoner har hørt til unntakene og mange undersøkelser har blitt avbrutt på grunn av uroligheter i det voldsherjede landet.

Det er mange som er bekymret for at det ikke systematisk er samlet inn vitnemål, og for at vitner er lett bytte for de som skulle ønske å ta dem av dage, skriver BBC. Flere vitner skal også ha trukket seg.

- Det er ingen plan for hvordan vitner og nøkkelpersoner tilknyttet rettsprosessen skal beskyttes mot eventuelle attentater, sier Hania Mufti i Human Rights Watch.

Dømmes til døden?

Saken kan bli en svært langvarig affære. Det kan ta måneder før de tolv i det hele tatt blir formelt tiltalt, og ifølge Iraks sikkerhetsrådgiver Mouffak al-Rubaie er kjemiske angrep i Halabja, henrettelsen av fanger i Abu Ghraib, mennesker begravet i massegraver og igangsettelse av tre kriger blant temaene Hussein må svare på.

- Dette er forbrytelser mot menneskeheten, mord og folkemord, sier han til CNN.

Selv om fangene, som også inkluderer tidligere utenriksminister Tariq Aziz, Ali Hassan al-Majid ('kjemiske Ali') og to av Saddams halvbrødre, er under bevoktning av amerikanske styrker, er de underlagt det irakiske rettsystemet. Dette gjør det mer sannsynlig at Hussein kommer til å få dødsstraff.

- En henrettelse av Saddam så fort som mulig er det beste for det irakiske folk, har den irakiske justisministeren Malik Dohan al-Hasan sagt til den irakiske nyhetsportalen karbalanews.net.

Samtidig vil en rask henrettelse sannsynligvis bety økte muligheter for nye opptøyer i Irak. The New York Times skriver i sin nyhetsanalyse i dag at rettsaken kan gi irakerne følelsen av å ha fått tilbake noe av den autoriteten de mistet etter den amerikanske invasjonen. Samtidig vil en offentlig høring gi Saddam mulighet til å presentere sin egen politikk for folket igjen, og dermed sette i gang sterke følelser hos både tilhengere og motstandere.

Svært nervøs

Salem Chalabi er en av arkitektene bak domstolen som nå skal innlede rettsaken mot Saddam. Han så fangen i går, og forteller at Hussein ser ut som en skygge av sitt tidligere jeg.

- Han har gått ned i vekt. Han er ikke den røslige personen man tidligere så på TV. Han er nervøs - rent fysisk nervøs - ettersom han ikke vet hva som vil hende, sier Chalabi til TV-kanalen ABC, ifølge Expressen.

På spørsmål om han frykter at Saddam-tilhengere vil forsøke å hjelpe ham å rømme, svarer Chalabi:

- Ja. Jeg er urolig.

<B>I NYHETENE:</B> En irakisk avisleser blar igjennom en artikkel med en fotomontasje av Saddam og to irakiske soldater.
<B>KORTSTOKKEN:</B> Disse tolv toppene ble onsdag overført til de irakiske styresmaktene.
<B>SLITEN:</B> Saddam skal ifølge rapportene være en skygge av seg selv. I dag får irakiske TV-seere se ham for første gang siden arrestasjonen.