Frykter forskningsjuks ved Haldenreaktoren

Institutt for energiteknikk (IFE) har satt i gang ekstern gransking etter mistanker om vitenskapsjuks i prosjekter ved Haldenreaktoren.

LAGT NED: Haldenreaktoren, verdens eldste tungtvannsreaktor, ble stengt i fjor. Nå undersøker Institutt for Energiteknikk (IFE) mistanker om juks i forskningsresultater ved prosjekter på anlegget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
LAGT NED: Haldenreaktoren, verdens eldste tungtvannsreaktor, ble stengt i fjor. Nå undersøker Institutt for Energiteknikk (IFE) mistanker om juks i forskningsresultater ved prosjekter på anlegget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Prosjektene det gjelder er sluttført for mange år siden, og situasjonen har ikke ført til fare for helse, miljø eller sikkerhet i Halden.

- Informasjonen vi har fått, dreier seg om mulig endring av forskningsresultater i noen prosjekter ved Haldenreaktoren flere år tilbake i tid, sier administrerende direktør Nils Morten Huseby ved IFE.

Haldenreaktoren ble stengt i 2018, og informasjonen er kommet fram i forbindelse med forberedelsene til nedbygging av reaktoren.

IFE betegner forholdet som et mulig brudd på anerkjente forskningsetiske normer. De har rapportert saken til De nasjonale forskningsetiske komiteene og Granskingsutvalget i henhold til Forskningsetikkloven.

Relevante aktører, kunder som kan være berørt, samt myndighetene, er informert.

IFE omtaler selv at det kan være snakk om «vitenskapelig uredelighet» i prosjekter ved reaktoren.

- Vitenskapelig uredelighet er uakseptabelt, og strider mot IFEs etiske prinsipper. Vi har satt inn betydelige ressurser og internasjonal ekspertise i granskingen for å få alle fakta på bordet. Dette vil være en tidkrevende prosess, og vi er fortsatt på et tidlig stadium, sier Huseby.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer