Frykter fortsatt isolasjon

- Flere partier må gi noe dersom vi skal få til et borgerlig samarbeid før neste valg. Dersom det ikke skjer er jeg redd for at ikke bare Høyre, men alle de ikke-sosialistiske partiene vil isolere hverandre gjensidig, sier Høyres leder Jan Petersen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin åpningstale på landsmøtet i Bergen i formiddag gjentok Petersen at han ønsker et bredere samarbeid mellom de ikke-sosialistiske partiene. Men landsmøtedeltakerne var verken enige om hvordan de skulle få til det, eller hvem partiet skulle samarbeide med.

Noen ville i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, noen med sentrumspartiene, mens andre også ville ha med Fremskrittspartiet.

Dersom det ikke lykkes å få til noe samarbeid, er ikke Jan Petersen i tvil om konsekvensene:

- Da har vi gitt Jens Stoltenberg en gavepakke.

Valgvinnere

Selv fastholder han at alle de borgerlige partiene bør snakke sammen for å se om et samarbeid er mulig. Han har likevel problemer med å si ja til det frieriet overfor Høyre som Carl I. Hagen kom med på Frps landsmøte i Geiranger i dag:

- Vi har en del tilknytningspunkter til Frp men også fundamentale uenigheter, sier Petersen.

- Til landsmøtet sa du at Høyre skal vinne valget i 2001. Hva mener du med det?

- Jeg har ikke fastsatt noen prosent. Pressen utnevnte oss til valgvinnere i fjor. Hvis vi er tydelige på politikken, kan det føre til framgang fra forrige valg. Men det er faktorer utenfor oss som vil vise hva det vil bety i forhold til regjeringsmakt, sier Petersen.

Stykkpris

I sin åpningstale til landsmøtet sa også Petersen at Høyre vil endre finaniseringsordningen for barnehager.

- Høyre vil at den statlige støtten til barnehager gjøres om til en ren stykkprisordning der pengene følger det enkelte barnet, sa Petersen.

Petersen mener en slik omlegging av finansieringen vil bedre situasjonen for mange private barnehager, føre til redusert egenandel for foreldrene og gjøre det mer lønnsomt å bygge barnehager.

TYDELIG: - Hvis vi er tydelige på politikken, kan det føre til framgang fra forrige valg, sier Jan Petersen.