Frykter fremmede makter etter «salg av Norge»

Men Thorbjørn Røe Isaksen mener SV ikke engang forstår sin egen politikk. - Entra er ikke et «verktøy for staten», sier han.

SOLGTE SEG NED: Næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen mener det var helt riktig av staten å kvitte seg med aksjer i Entra. - Det er bedre med vanlige, private eiere, sier han. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SOLGTE SEG NED: Næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen mener det var helt riktig av staten å kvitte seg med aksjer i Entra. - Det er bedre med vanlige, private eiere, sier han. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Forrige uke solgte staten aksjer i Entra for over 2,5 milliarder kroner. Statens eierandel gikk dermed ned fra 33,4 prosent til 22,4 prosent. Entra er blant de største eiendomsselskapene i Norge og har en portefølje verdt 46 milliarder.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) rister på hodet.

- Salget av Norge fortsetter. Det er helt meningsløst, høyrepolitikk på autopilot. Regjeringen selger eiendom i Norge, men bruker pengene på å kjøpe eiendom i London og resten av verden, forteller han Dagbladet.

Fremmede makter flytter inn

I regjeringens pressemelding fra salget ble det gjort klart at kjøperne av aksjene inkluderer både eksisterende aksjonærer og nye aksjonærer fra utandet. Fylkesnes er spesielt bekymret over at fremmede makter skal benytte slike muligheter til å skaffe seg eierskap over Norge.

- Jeg frykter at vi nok en gang selger norske verdier til nasjoner som kan ha interesser som kolliderer med norske interesser. Det er ganske naivt av regjeringen å ikke se den problemstillinga, men næringsdepartementet tenker ikke strategisk - de vil bare bli kvitt statlig eierskap i Entra, sier han.

- Hvilke «fremmede makter» tenker du på nå?

- Vi vet for eksempel at kinesiske selskap er svært aktive i kjøp av bygg og infrastruktur i land over hele verden.

God butikk

De siste åra, med Høyre i næringsdepartementet, har Entra vært god business for AS Norge. Entra leverte i februar et resultatet for fjerde kvartal 2018 som viste en økning i leieinntektene på åtte prosent. Totalt havnet leieinntektene på 569 millioner kroner i det siste kvartalet i fjor.

FriFagbevegelse regnet i fjor ut at staten fra 2013 til 2017 har tatt ut 3,3 milliarder i utbytte fra selskapene staten har eierskap i. Utbyttet fra Entra var til sammen på hele 1,2 milliarder kroner.

Fylkesnes minner om at Norge ikke bare mister inntekter, men også et viktig verktøy i klimakampen.

- Det vi trenger nå er at staten begynner å investere, ikke selger seg ut. Dersom vi skal lykkes med det grønne skiftet, må vi ta i bruk alle virkemidler staten rår over, også eiendom. Men her kaster regjeringen verktøykassa i hender på andre.

- Ikke fulgt med i timen

Næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) sier han er overrasket over logikken i SVs kritikk av ham og regjeringen.

- Regjeringen mener Norge skal satse på grønn teknologi, maritime næringer og forskning, ikke på å eie aksjer i et helt vanlig kommersielt selskap som leier ut kontorbygg, sier Røe Isaksen.

- Fylkesnes viser at han overhodet ikke har fulgt med i timen, ikke en gang på hva hans eget parti har støttet. Entra er ikke et «verktøy for staten» som han sier, men et vanlig kommersielt selskap hvor staten ikke har hatt noe annet mål enn høyest mulig avkastning på kapitalen, legger han til.

Vil ha fortsatt statlig eierskap

Næringsministeren understreker at han mener staten skal ha eierskap i selskaper som Telenor, Hydro og Equinor. Men regjeringen kommer til å fortsette å selge selskaper hvor staten ikke har noen grunn til å eie annet enn å tjene penger, ifølge Høyre-toppen.

- Da er det bedre med vanlige, private eiere, konkluderer Røe Isaksen.

- SV viser at de ikke er opptatt av hva staten eier, men at staten skal eie i seg selv. Hva blir det neste? Burde staten også kjøpe seg opp i andre, private kontorutleiere slik at ikke norske private eiere eller utlendinger kjøper seg inn? Det er nok mange utlendinger som eier både kontorbygg og næringsbygg i Norge allerede. Jeg har aldri hørt SV ta opp det tidligere.

...men også de rødgrønne «solgte Norge»

Men også den rødgrønne regjeringen solgte seg ned i flere selskaper. Tall fra næringsdepartementet viser at Stoltenberg-regjeringen SV satt i solgte seg helt ut av både BaneTele og Secora.

I tillegg reduserte staten sin eierandel i Cermaq fra 79,4 til 43,3 prosent, i Hydro fra 43 til 34 prosent og i StatoilHydro fra 70,9 til 62,5 prosent.

Fylkesnes sier det statlige nedsalget under de rødgrønne var en blunder.

- Ja, SV var imot det da, det var en stor tabbe jeg vil tro også Arbeiderpartiet i dag er enig i. Fremover må det offentlige eierskapet og initiativet til grønt skifte styrkes, ikke svekkes. Vi trenger nasjonale lokomotiv for endring, sier Fylkesnes.