<strong>FØRE VAR:</strong> Natur og Ungdom-leder Arnstein Vestre frykter klimaskeptikerne i Frp. Her er han fotografert i forbindelse med klimaforhandlingene i Warszawa. Foto: Natur og Ungdom
FØRE VAR: Natur og Ungdom-leder Arnstein Vestre frykter klimaskeptikerne i Frp. Her er han fotografert i forbindelse med klimaforhandlingene i Warszawa. Foto: Natur og Ungdom Vis mer

Frykter Frp's klimaskeptikere

Natur og Ungdom spurte stortingsrepresentantene om de tror klimaendringene er menneskeskapte. Ingen Frp-ere svarte ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det gjør meg redd med tanke på framtida, sier Natur og Ungdom-leder Arnstein Vestre.

Det som skremmer Natur og Ungdom-lederen, er resultatet av en spørreundersøkelse organisasjonen har gjennomført blant stortingsrepresentantene.

Ingen av Frp's representar som har besvart undersøkelsen, har svart ja på spørsmålet om menneskeskapte klimagassutslipp er hovedkilden til de klimaendringene vi ser i dag. Elleve har oppgitt på at de er usikre, mens ti har svart konant nei på spørsmålet. Tre har oppgitt at de har ingen mening om dette.

- Jeg syns det er overraskende at ingen har svart ja. Jeg er redd for at denne graden av klimaskepsis vil stå i veien for regjeringens  handlekraft i klimapolitikken. De neste 3-4 årene må verdensklimagassutslipp gå betraktelig ned, da har Norge et ansvar for å for foran.

- Direkte tøv Nest etter Frp er det Høyre som har flest klimaskeptikere. Her har 19 representanter svart ja på spørsmålet, mens 6 er usikre og 1 representant har svart nei. Vestre sier at Natur og Ungdom lurer på om regjeringens mangel på handling i klimapolitikken skyldes at regjeringspartiene - og da særlig Frp - er av den oppfatningen at det ikke haster.

- Det er direkte tøv, sier Oskar Grimstad, som er Frps' fraksjonsleder i Enegi - og miljøkomiteen. 

Han er på ingen måte overrasket over at ingen av Frp-representantene har svart ja på spørsmålet til Natur og Ungdom.

- Det er ingen tvil om at menneskelig aktivitet bidrar til klimaendringer, det ser vi blant annet tydelig i store kinesiske og indiske byer. Men det er stor usikkerhet rundt graden av dette, sier han. 

Høna og egget - Spørsmålet blir jo uansett fort et uviktig «høna-eller-eget»-spørsmål. Hva er hovedårsaken: desiliteren som fyller opp glasset eller dråpen som fikk det til å renne over? spør Grimstad.

- Vi legger uansett til grunn «føre-var»-prinsippet, som vil utløse politisk handling uavhengig av denne diskusjonen.

KLIMATAPER:Isbjørnens livsgrunnlag er truet av issmeltingen på polene, men er klimautfordringene menneskeskapte? Foto: ALEKSANDER NORDAHL / Dagbladet
KLIMATAPER:Isbjørnens livsgrunnlag er truet av issmeltingen på polene, men er klimautfordringene menneskeskapte? Foto: ALEKSANDER NORDAHL / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer