Frykter full Beiarkollaps

Laksedreperen gyrodactylus har på nytt angrepet Beiar-elva. Nå frykter man at elva ofres fordi den unike villaksstammen igjen er truet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordlands viktigste lakseelv ble berget fra kraftutbygging tidligere i høst, etter at en samlet miljøbevegelse og stortingsflertallet satte en stopper for Statkrafts planer.

Laksestammen var selve kronargumentet for bevaring av den utbyggingstruede elva.

Prøvefiske i sommer viste eventyrlige mengder laks.

Beiar-elva ble rotenonbehandlet i 1994 etter at laksdreperen gyrodactylus hadde ødelagt elvas villaksstamme. Elva skulle friskmeldes denne høsten.

  • I stedet er det nå funnet laks med lakseparasitten på seg. Parasitten er kjent for å kunne spre seg i rekordfart. Etter få sesonger med gyro i elva vil laksestammen være så godt som utryddet. Dette har man erfart i en lang rekke elver - deriblant Driva, Rauma, Vefsna og Lærdalselva, for å nevne noen av de mest kjente.

Seksjonsleder Tore Vatne ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i Nordland sier han frykter gyro-angrepet kan virke negativt inn i kampen for å berge elva fra utbygging.

- Vår uttalelse er klinkende klar. Elva bør berges uavhengig av dette. Her må man tenke langsiktig, sier Vatne.

  • En rekke elver som har vært angrepet av gyro, har blitt rotenonbehandlet for å bli kvitt uvesenet. Mange av dem uten hell, blant andre Lærdalselva, Rauma, Skibotnelva og Steinkjerelva.