FRYKTER MC-KRIG: Outlaws forsøker nå å etablere seg i Salten - midt mellom Tromsø og Trondheim - der Hells Angels herjer. Det kan bety krig, mener politiet. Foto: Aleksander Nordahl
FRYKTER MC-KRIG: Outlaws forsøker nå å etablere seg i Salten - midt mellom Tromsø og Trondheim - der Hells Angels herjer. Det kan bety krig, mener politiet. Foto: Aleksander NordahlVis mer

Frykter full krig mellom Hells Angels og Outlaws

Politiet i Salten gjør det de kan for at Outlaws ikke skal etablere seg i distriktet. - De er ikke velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da et titalls Outlaws-medlemmer samlet seg i Bodø i helga ble de møtt av både uniformerte og sivilkledde politifolk på flyplassen.

Til Avisa Nordland forteller noen av medlemmene at de flere ganger i løpet av en dag måtte identifisere seg for politiet. De føler seg forfulgt og trakassert av politiet:

Uønsket - Politiet skal vise makt. Nå er vi lei av måten gjør dette på denne måten. Skal de ha dialog må de snu trenden. De gjør ikke ting etter boka her oppe, sier et av medlemmene til lokalavisa.

Påtaleleder Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt gjør det klart at MC-banden ikke er velkommen i distriktet.

- Hvis de har oppfattet at de ikke er ønsket, er jeg glad for det. For de er ikke velkommen her, sier hun til Dagbladet.

Kløkstad understreker at de ikke har gått aggresivt fram, men har gjort det som er naturlig å gjøre når man står overfor et uønsket element.

- De opplever det som trakassering, men det har jeg ikke så mye sympati for. Vi holder oppsikt over hva som skjer i politidistrikt og følger denne gjengen med spesielt stor oppmerksomhet, sier hun.

Frykter MC-krig Politiet frykter nå MC-krig i nord mellom Hells Angels, som holder til i Tromsø og Trondheim, og Outlaws - som nå forsøker å etablere seg midt mellom.

- Vi vet at det er om å gjøre for disse gjengene å erobre landområder, og når Outlaws først kommer, øker det sannsynligheten for at tilsvarende gjenger kommer for å utfordre dem igjen. Vi jobber for å avverge at det skal skje, og holder et åpent blikk på klubbene over hele landet for å unngå rivalisering, sier Kløkstad til Dagbladet.

I tillegg frykter politiet at MC-gjengen skal forsøke å rekruttere motorsyklister i regionen til å bli med, men ifølge Dagbladets kilder i MC-miljøet i Bodø har ikke Outlaws-medlemmene forsøkt å ta kontakt med dem i helga.

VIL HOLDE MC-GJENGENE UTE: Påtaleleder Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt er soleklar på at Outlaws er uønsket. Foto: AB24
VIL HOLDE MC-GJENGENE UTE: Påtaleleder Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt er soleklar på at Outlaws er uønsket. Foto: AB24 Vis mer

- Men alle vet at det er lett å komme inn, men vanskelig å komme ut, sier en kilde til Dagbladet.

I dagens utgave av Avisa Nordland hevder Outlaws-medlemmene at de er familiefolk som liker motorsykler.

- Vi er ikke noen kriminell organisasjon. De som har vært innbladet i kriminalitet er ikke med lengre, hevder en av dem.

Det er ikke et inntrykk Heidi Kløkstad og Salten politidistrikt deler med dem:

Kriminelle - Det er ikke sånn vi opplever det. Det er nok av MC-klubber som holder seg innenfor lovene, og de medlemmene vi kartla i helga har kriminelle rulleblad for alvorlige forbrytelser, sier Kløkstad til Dagbladet.

Hun lister opp blant annet ran, grov legemskrenkelse, vold mot politiet, grov narkotikakriminalitet som kriminelle handlinger gjengen som var på Bodø-besøk skal ha stått for. Det skal være snakk over tilsammen 100 saker de har status som siktet eller mistenkt.

Kløkstad har heller ingen sympati for at MC-gjengen opplevde det som trakasserende at ikke kom inn på flere restauranter og utesteder i Bodø:

- De ville nok trolig ha kommet inn om de ikke hadde kommet i samlet gjeng med MC-jakker med emblem, men dette er ikke noe vi har ansvaret for. Vi er i byen og i bybildet, og ville hjulpet til dersom utestedet hadde hatt problemer med å nekte dem adgang, sier Kløkstad.

- Outlaws utfordrer Hells Angels Også Kripos kan bekrefte at de er kjent med at Outlaws forsøker å etablere seg i Salten. De deler Salten politidistrikts frykt for at det kan bryte ut MC-krig.

- Outlaws er den av 1%-klubbene som har vokst mest de siste årene, og har i dag ti avdelinger i Norge og er i ferd med å utfordre Hells Angels' posisjon som kongene på haugen. I MC-kulturen er territoriell kontroll viktig, og utviklingen kan på mellomlang sikt ende i en konfrontasjon mellom de to gjengene og klubbene som mer eller mindre frivillig støtter dem, forklarer politiinspektør Atle Roll-Matthiesen i Kripos.

Frykter full krig mellom Hells Angels og Outlaws

- Er det frykt for at dette kan gå utover uskyldige i Salten?

- I det daglige er det liten risiko for det, men de kriminelle 1%-MC- miljøene er gradvis med på å flytte grensene. Deres levemåte og måten de verner om broderskapet og dets ideal er med på å sette en standard internt i de organiserte kriminelle miljøene. Vi har flere eksempler på at andre gjenger adopterer så vel levemåte med dyrking av broderskap og ikke minst symbolbruk.

Kripos vil ikke svare konkret på om de har gjort noe for å forhindre etableringen av Outlaws i Salten.

- Kripos har et nasjonalt ansvar for å koordinere etterforskning og etterretning mot de kriminelle MC gjengene. Vi har et løpende og god dialog med alle politidistriktene, samt øvrige nordiske samarbeidspartnere.