Frykter full krig mellom Sudan og Sør-Sudan

Forhandlingene er avblåst.

RUSTER TIL KRIG: Forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan er avblåst, og begge land forbereder seg på en opptrapping av konflikten. Foto: AFP photo/Adrianne OHANESIAN/SCANPIX
RUSTER TIL KRIG: Forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan er avblåst, og begge land forbereder seg på en opptrapping av konflikten. Foto: AFP photo/Adrianne OHANESIAN/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan er avblåst, og begge land forbereder seg på en opptrapping av konflikten. Frykten for full krig øker.

De siste dagene har det vært nye sammenstøt i den oljerike Heglig-regionen i det omstridte grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan.

Sudans nasjonalforsamling gikk onsdag inn for å stanse forhandlingene med nabolandet i sør som har pågått i Etiopias hovedstad.

- Nasjonalforsamlingen har besluttet å stanse forhandlingene og trekke delegasjonen fra Addis Abeba med umiddelbar virkning, meldte den statlige radiokanalen Radio Omdurman.

Mobiliserer Forhandlingene mellom landene er blitt ledet av Den afrikanske union og har blant annet dreid seg om å løse striden om fordeling av oljepenger. Men mens samtalene pågikk i Addis Abeba, flammet konflikten opp i det oljerike grenseområdet.

Nasjonalforsamlingen i den sudanske hovedstaden Khartoum har nå kommet med et mobiliseringsvarsel til befolkningen, ifølge radiokanalen.

Lignende signaler kom også fra den sørsudanske siden av grensa onsdag.

- Khartoum kan ha en virkelig krig i tankene. Om dere ikke forsvarer dere, vil det være over for dere. Derfor bør dere mobilisere folk på bakken så de er klare, sa presidenten i Sør-Sudans nasjonalforsamling James Wani Igga.

Bekymret Den afrikanske union er svært bekymret over utviklingen.

- AU gir uttrykk for alvorlig bekymring for den opptrappende væpnede konflikten på grensa mellom Sudan og Sør-Sudan og ber begge parter være ytterst tilbakeholdne, heter det i en uttalelsen.

Nabostatene, som ble skilt fra hverandre i fjor, har den siste tiden beskyldt hverandre for å gjennomføre angrep på den andre partens side av grensa. Begge hevder samtidig sin rett til å forsvare seg.

De to landene har i lengre tid forsøkt å løse en strid om oljeinntekter og avgifter for bruk av en oljeledning som går gjennom Sudan. Striden har fått Sør-Sudan til å stanse oljeproduksjonen, og begge landene mister viktige inntekter.

(NTB)