SAMMENLIKNES MED «DAGMAR»:
Meteorologene sammenlikner «Tor» med orkanen «Dagmar». Den rammet Vestlandet og Trøndelag i romjula i 2011, og førte til omfattende skader på hus og hjem. 
Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
SAMMENLIKNES MED «DAGMAR»: Meteorologene sammenlikner «Tor» med orkanen «Dagmar». Den rammet Vestlandet og Trøndelag i romjula i 2011, og førte til omfattende skader på hus og hjem. Foto: Kjell Herskedal / ScanpixVis mer

Frykter fullt kaos på Vestlandet: Stengte skoler, trafikkproblemer og full beredskap på flyplassen

- Det kan være lurt å holde seg inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet «Tor» kan føre til fullt kaos når det treffer deler av Sør-Norge i dag.

Uværet er ventet innover Hordaland og Sogn og Fjordane på ettermiddagen, med vind oppi orkan styrke og bølger mellom 10 og 13 meter.

- De mener uværet skal slå til i tre-tida. Det er midt i fredagsrushet, så det kan fort oppstå store trafikale problemer, sier trafikkoperatør Jahn Marøy i Statens vegvesen region vest til Dagbladet.

Frykter fallende trær Den kraftige vinden kan føre til at trær og andre gjenstander faller i veibanen.

- I tillegg kan ferger bli forsinket eller innstilt, og det kan også bli problemer på fjellovergangene, sier Marøy.

Han oppfordrer alle som skal ut og kjøre til å følge med på vær- og føremeldinger.

- Og hvis du ikke må ut og kjøre i den verste tida, kan det være lurt å holde seg inne, sier han.

Kan stenge skoler Skolebyråd Roger Valhammer i Bergen kommune sier til BT at skoler kan bli stengt på grunn av ekstremværet, men at dette er opp til rektor på hver skole.

Avisa har snakket med flere rektorer som opplyser at de vil stenge skolen eller endre skkoletid hvis været blir så ille som varslet.

På Bergen lufthavn Flesland overvåker de situasjonen nøye.

- Vi har har satt hele flyplassen i beredskap for å håndtere det som måtte komme. Vi går over alle tak, sikrer alle nedløp og løse gjenstander, sier operativ sjef Øystein Skaar til Dagbladet.

- I tillegg plasserer fly så de står riktig vendt i forhold til vindretningen, det er spesielt viktig for småflyene. Utover det har vi beredskap knyttet til nødstrøm og det meste annet, sier Skaar.

Økt skredfare Avviklingen av flytrafikken er avhengig av hvor kraftig vinden blir, i tillegg til vindretningen.

- Vi tåler mye vind fra nord og sør, men hvis det blir sidevind stenger vi tidligere. De reisende må bare forholde seg til informasjon fra flyselskapene. Det kan bli forsinkelser, men flyene kan også gå i rute. Det er umulig å forutse, sier han.

I Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland ventes stor snøskredfare når uværet inntreffer.

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ber derfor turgåere holde seg unna skredterreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred i helgen.

Flytter arbeidere Ekstremværet gjør også at Statoil flytter rundt 250 arbeidere til andre plattformer i Nordsjøen. Samtidig kanselleres samtlige helikopteravganger fredag.

- Vi er midt i et program for å oppgradere livbåtene på noen av plattformene våre og har derfor begrenset kapasitet i den varslede bølgehøyden som er meldt. Vi gjør derfor noen tilpasninger i Nordsjøen nå, sier mediekontakt Morten Eek i Statoil til NTB.

Gjelder åtte fylker Dersom prognosene slår til kan uværet fredag ettermiddag og kveld bli en fare for liv og verdier i hele åtte av landets fylker: Oppland, Hedmark, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Sør- og Nord-Trøndelag.

Til Trøndelag er uværet ventet fra fredag kveld, og også her kan det bli orkan på kysten.

- Vi følger utviklingen veldig tett, og tar forholdsregler når det gjelder å tjore fast ting som kan blåse i vei. Nå er vindretningen meldt sånn at vinden kommer på langs på rullebanen, så vi forventer ikke store problemer i avviklingen av flytrafikken, sier operativ sjef Thomas Vintervoll til Dagbladet.

Mye regn Meteorologene sammenlikner «Tor» med orkanen «Dagmar». Den rammet Vestlandet og Trøndelag i romjula i 2011, og førte til omfattende skader på hus og hjem.

Rundt en million mennesker ble strømløse og 728 basestasjoner for mobiltelefoni ble satt ut av drift. Skadene ble beregnet til 1,4 milliarder kroner.

Heller ikke Østlandet vil bli uberørt av «Tors» herjinger denne gang. I Oslo, Akershus og Vestfold er det ventet kraftigere vind enn normalt, og høy vannstand.

- Med uværet kommer det også til å komme endel byger og regnmengder, men det er vinden som er årsaken til ekstremværsvarselet vårt. Jeg vil anbefale folk om å ikke oppsøke uværet, sier meteorolog Steinar Skare ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.