Frykter gasskrig

Hvis ikke Norge utvinner mer gass, vil det gi Russland for stor makt over Europa. Det mener Frp’s energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europa merket i går en dramatisk reduksjon i gassleveransen på grunn av gasstriden mellom Ukraina og Russland. Den russiske gassgiganten, Gazprom, skylder på Ukraina som de mener har stjålet gass påtenkt det europeiske markedet. Gazprom hevder å ha sendt 95 millioner kubikkmeter gass ekstra til det europeiske markedet.

Gazprom lover å gjenoppta gassleveransene til Europa innen tirsdag kveld.

– Norge bør stille opp og utnytte de naturressursene som finnes i Barentshavet og Lofoten, sier Solvik- Olsen.

Vest-Europa har til nå dekket 25 prosent av sitt gassbehov med leveranser fra Russland, det meste via rørledninger gjennom Ukraina.

– Jeg ser ikke bort fra at Russland en dag kjører skip til de omstridte områdene og begynner å bore. Elektron-saken er bare forsmak på hva vi kan vente oss, sier Solvik-Olsen.

Han mener at hvis vi ikke utvinner ressursene i nord fort nok kan vi risikere at Russland eller andre land tar ressursene med makt.

– Hvis vi ikke forvalter olje- og gassressursene godt nok så kan vi risikere at andre land vil bestride Norges suverenitet på disse områdene, sier Solvik-Olsen. Han mener løsningen er å knytte oss sterkere til USA.

– Hvis vi i større grad sørger for å utvinne våre naturressurser vil vi også få USA i større grad bak oss, sier Solvik-Olsen, som ikke bare frykter hva russerne kan finne på:

GASS-STRID: Gassfabrikken Bogorechanske i Ivano-Frankivsk-regionen nær Ukrainas vestlige grense. Foto: Scanpix
GASS-STRID: Gassfabrikken Bogorechanske i Ivano-Frankivsk-regionen nær Ukrainas vestlige grense. Foto: Scanpix Vis mer

– Hvis hardt går mot hardt, kan spanjolene finne på å gjøre noe bare for å teste det ut. Blir de desperate nok etter norsk gass, er de villig til å prøve ganske mye. Det kommer an på om det tilspisser seg. Når det begynner å bli tomt, blir det også hardere press på sonene.

EN FORSMAK: Ketil Solvik-Olsen, Frp.