Frykter gateslag i Oslo

Politiet frykter at Oslo sentrum skal rammes av hærverk og massiv vold under Verdensbankens møte i Oslo. Vel to hundre aktivister er ventet fra utlandet, for sammen med norske demonstranter å vise sin avsky mot Verdensbanken og det kapitalistiske systemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går trente 900 polititjenestemenn på Fornebu, for å være best mulig forberedt slik at skrekkscenene fra EU-toppmøtet i Göteborg i fjor sommer ikke skal gjenta seg i Oslo neste uke. Det provisoriske øvingskvartalet på Fornebu liknet mest av alt en krigssone.

Politiets øvelsesledere kastet drivstoff på bålet, og styrkene rykket gjennom flammene iført fullt antidemonstrasjonsutstyr. Tjenestemennene måtte innom flere «stasjoner» for å trene på ulike situasjoner, blant annet framrykking med hest og massetjeneste med hund.

Venter demonstranter

Samtidig med Verdensbankens ABCDE-konferanse i Oslo skal EU-toppene møtes i Sevilla i Spania. Derfor regner ikke norsk politi det for sannsynlig at aktivister fra Belgia, Holland, Frankrike, Spania og Italia kommer til de varslede demonstrasjonene i Oslo.

Dagbladet er kjent med at Oslo-politiet har etterretningsopplysninger som kan tyde på at ultravoldelige demonstranter fra England (WOMBLES - White Overalls Movement Building Libertarian Effective Struggles - en venstreradikal gruppe i London som har blitt kjent for voldelige husokkupasjoner), venstreradikale aktivister fra Tyskland, syndikalister og anarkister fra Sverige og såkalte autonome fra Danmark kan være på vei til Norge for å demonstrere.

Kilder i politiet i Oslo understreker overfor Dagbladet at det først og fremst er to arrangement myndighetene frykter kan utarte til voldelige demonstrasjoner.

Førstkommende lørdag er det ventet at flere hundre mennesker vil samle seg på Kontraskjæret i Oslo sentrum til et lovlig arrangement.

Etter den planlagte demonstrasjonen gjennom Oslo sentrum mandag - selve hovedmarkeringen mot Verdensbankens konferanse - er det oppfordret til at demonstrantene skal gjenerobre gatene i Oslo.

Det er først og fremst under og umiddelbart etter disse to lovlige arrangementene politiet frykter at voldelige urostiftere vil forsøke å lage bråk.

«Ta tilbake gata»

Spesielt er frykten stor for at demonstrasjonen, som skal ende i Vaterland Park på Grønland mandag, skal ende i kaos.

Politikilder bekrefter at de har mottatt opplysninger om at flere personer i det lille venstreradikale miljøet i Norge skal ha forsøkt å «verve» ungdom i Groruddalen i Oslo til å være med under det som kalles «Reclaim the streets» (gjenerobre gatene).

I tillegg til norske demonstranter blir det også bekreftet at de venstreradikale fra Danmark og Sverige har bekreftet at de vil delta under forlengelsen - «Reclaim the streets» - av den lovlige demonstrasjonen mandag.

Frykter provokasjon

Dagbladet er kjent med at politiet de siste ukene har vært på jakt etter ledende personer både i Blitz-miljøet og i andre venstreradikale grupperinger som har usonede straffer. Personene er innkalt til soning, men ingen av de ettersøkte skal ha meldt seg for å sone.

- Vi regner med at taktikken vil være at de som skulle ha sittet inne, vil vise seg fram under og etter demonstrasjonen mandag, for å forsøke å provosere, sier en politikilde.

Under demonstrasjonene i Göteborg i fjor sommer mistet politiet fullstendig kontrollen.

Og det er nettopp det politiet i Oslo også frykter - at de skal miste kontrollen og at stridsoppsatte polititjenestemenn skal la seg provosere av demonstrantene.

«Vi lager denne festen for å understreke vår rett til å ferdes hvor vi vil, og skape sosial atspredelse i vår egen by, uten å krenkes av purk og privatsnut i sine herjinger på kapitalens vegne,» heter det i et opprop fra Blitz.

Uønsket i Oslo

Frykten for masseopptøyer er også årsaken til at tilreisende demonstranter kan få problemer med å finne overnattingsmuligheter i Oslo. Politiet har tre steder i Oslo under spesiell observasjon. Plasser hvor de regner med at de tilreisende ytterliggående demonstrantene vil forsøke å overnatte.

Potensielle bråkmakere fra Danmark og Sverige skal ifølge sentralt plasserte personer i Oslo-politiet allerede ha kommet til Norge.

En annen trussel er eventuelle motdemonstranter og provokasjoner fra nynazister og høyreekstremistiske grupperinger. Foreløpig skal politiet i Oslo ikke ha sikre holdepunkter som sannsynliggjør forsøk på motdemonstrasjoner fra høyreekstremister.

Ikke vannkanoner

I Göteborg i fjor sommer ble politiet kritisert for ikke å ha nødvendig utstyr - som vannkanoner - for å spre demonstrantene.

Dagbladet får opplyst at det er helt uaktuelt for politiet i Oslo å bruke vannkanoner.

- Vi har aldri brukt vannkanoner. Når vi ikke har brukt slikt utstyr tidligere, vil det være galskap å forsøke å bruke det nå, sier en politikilde.

Under treningen på det gamle flyplassfeltet på Fornebu i går og fram til de ventede demonstrasjonene førstkommende lørdag og til uka, vil politiet forsøke å trene mest mulig realistisk, slik at de unngår å gå i de samme fellene som sine svenske kolleger.

Et av viktigste trekkene i det politiet frykter blir en kamp mot voldelige demonstranter, blir å ha en rekke sivile spanere i gatene, for å «ta ut» bråkmakere med en gang.

<B>I SAMLET TROPP:</B> 900 politimenn trente i går på Fornebu.
<B>TØFFE FORBEREDELSER:</B> Det provisoriske øvingskvartalet på Fornebu liknet mest av alt en krigssone. Politiets øvingsledere kastet drivstoff på bålet, og styrkene rykket gjennom flammene.