Frykter gateslag

Oslo Politiforening frykter at Oslos gater kan bli en slagmark dersom myndighetene ikke avlyser Verdensbankens ABCDE-konferanse i juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg anbefaler i dag norske myndigheter å avlyse arrangementet. Oslo Politiforenings analyse viser at det vil koste skattebetalerne dyrt; det er stor sannsynlighet for skader for flere hundre millioner kroner på andres eiendom. Forretningsvirksomhet i Oslo sentrum vi bli lammet i flere dager dersom konferansen gjennomføres, sier leder Arne Jørgen Olafsen i Oslo Politiforening.

Flere tusen demonstranter er ventet til Oslo når den økonomiske konferansen i regi av Verdensbanken arrangeres 24.- 26. juni.

- Mange vil bli skadd

Hovedverneombud Torbjørn Aas ved Oslo politidistrikt frykter for folks sikkerhet:

- Vi vet hva som skjedde i Praha, Seattle, Genova, Göteborg og nå sist i Barcelona.

Det er svært sannsynlig at mange mennesker - demonstranter, sivile og polititjenestemenn - vil bli skadd.

Göteborg sentrum ble rasert og flere hundre polititjenestemenn skadd under konferansen i fjor sommer. En demonstrant ble skutt av politiet.

- Hadde ABCDE-konferansen blitt arrangert i dag, ville ikke Oslo-politiet vært i stand til å løse oppdraget på en slik måte at det ville vært forsvarlig for tjenestemennene, sier Aas.

Han peker på tre forhold det straks må gjøres noe med:

  • Større mannskap.
  • Nok og riktig utstyr.
  • Opplæring.

- For å unngå tilstander som under de øvrige internasjonale møtene må vi ha personlig verneutstyr, samband som fungerer i kritiske situasjoner og taktiske hjelpemidler som pepperspray. Vi må også kunne bruke vann for eventuelt å stagge demonstranter, sier Aas, som håper politikerne, som har invitert til konferansen, ser alvoret.

Over 300 delegater er ventet til konferansen.

- Naivt

Ifølge kilder i politiet er bare politiets utgifter vedrørende arrangementet kalkulert til rundt 150 millioner kroner. Selve konferansen vil foregå på Holmenkollen Park Hotel.

- Det vil være naivt av oss å tro at alle vil oppføre seg slik vi ønsker, sier politiinspektør Pål Fivel, som har ansvaret for Oslo-politiets planlegging.

De foreløpige planene går ut på at rundt 2000 tjenestemenn vil bli utkommandert for å holde demonstrantene i sjakk.