Frykter gift skal spre seg i lufta når slammet tørker

Men giftutslippet på bakken i Ungarn er under kontroll.

UNDER KONTROLL: Det er ikke lenger frykt for at giftutslippet skal renne ut i elva Donau. Men det er samtidig frykt for at giften skal spres via lufta når det tørker. Foto: REUTERS/SCANPIX
UNDER KONTROLL: Det er ikke lenger frykt for at giftutslippet skal renne ut i elva Donau. Men det er samtidig frykt for at giften skal spres via lufta når det tørker. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Giftutslippet som tidligere truet økosystemet i Donau, er under kontroll, ifølge ungarske myndigheter. Men det er frykt for at giftstoffene sprer seg i luften når slammet tørker.

- Den gode nyheten er at vi har lyktes med å få det under kontroll, og at vannet som truer miljøet, etter all sannsynlighet ikke vil renne ut i Donau eller på ungarsk territorium, sa statsminister Viktor Orban fredag.

I alt sju personer er nå bekreftet døde som følge av at store mengder rødt, giftig slam lekket ut fra et damanlegg ved en aluminiumsfabrikk vest i landet. Én person er fortsatt savnet.

- Ingen skade
Tidligere har myndighetene uttrykt langt større bekymring for de miljømessige konsekvensene av utslippet for Donau. Fredag morgen var budskapet langt mer optimistisk.

- Elven har ikke lidd noen skade, fremholdt Tibor Dobson, leder for den nasjonale krisemyndigheten.

Mens pH-nivået i elven ble målt til 9,1 torsdag, et nivå som tilsier at fisk dør, var nivået fredag 8-8,2, noe som anses som «normalt».

- Disse tallene gir oss håp, og vi har så langt ikke sett noen ødeleggelse av elveløpet i selve Donau, sier Dobson.

Kan spres i luften Men samtidig med nyhetene om laver pH-nivåer, kom det bekymringer for at giftstoffer kan spre seg gjennom luften når slammet tørker, melder BBC.

De siste dagene med regn har holdt slammet vått, men tjenestemenn frykter at varmere vær og mer sol vil danne støv som kan spre giftstoffer og muligens svakt radioaktivt materiale.

- Dersom slammet tørker vil vinden kunne spre tungmetaller til folks åndedrettssystem, sier Ungarns miljøvernminister Zoltan Illes.

Greenpeace opplyser at de har funnet «overraskende høye nivåer» av arsenikk og kvikksølv i de store mengdene rødt slam som lakk ut mandag.

Langtrekkende virkninger Miljøvernorganisasjonen advarer nå om de langtrekkende virkningene av giftutslippet.

Torsdag ble det meldt om død fisk i Donau, noe som førte til at myndighetene i landene langs elven begynte å utarbeide kriseplaner. I Romania forberedte de seg på at drikkevannet i byer langs elven kunne bli forurenset. Det ble også meldt om omfattende fiskedød i mindre elver.

Ungarn ba fredag EU om hjelp til å hanskes med konsekvensene av den verste miljøkatastrofen i landet noensinne.
NTB