Frykter gigantisk demning skal briste

«Alvorlige» sprekker i anlegg like ved jordskjelvets episenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Zipingpu-vannkraftverket øverst i Minjiang-elva er totalskadd etter jordskjelvet som så langt har tatt livet av minst 15 000 mennesker i Kina.

Alle bygningene som utgjorde kraftverket har kollapset, og noen har helt eller delvis sunket i vannet, skriver China.org.cn. Enda mer problematisk er det at hjelpemannskapene som nå har nådd fram til episenteret for jordskjelvet har oppdaget store sprekker i selve betongdemningen i storelva.

Myndighetene har ifølge statskontrollerte media sendt rundt 2000 soldater for å prøve å unngå et fullstendig sammenbrudd, melder CNN. Nyhetsbyrået Xinhua skriver at demningen er i «stor fare».

Kan oversvømme katastrofeområde

Demningen ligger ovenfor Dujiangyan, byen som ble hardest rammet av jordskjelvet, men det er foreløpig uklart hvor store konsekvensene kan bli om demningen brister. Det er på det rene at det vil føre til oversvømmelse og at dreneringssystemene i området ikke på noen måte vil være i stand til å ta unna vannmengdene.

- Et katastrofeteam jobber med å få unna det stigende vannet i reservoaret, og sørge for at skadene på demningen ikke utgjør en trussel mot Dujiangyan og Chengdu-sletten, uttaler vannkraftmyndightene til statlige media.

Zipingpu ligger rundt to mil fra episenteret til dødsskjelvet, som målte 7,9 på Richters skala. Kraftverket er bare to år gammelt og var ment å være myndighetenes flaggskip i den gjeldende femårsplanen for utvikling av Sichuan-provinsen.

Samtidig opplyser kinesiske myndigheter sentralt at totalt 391 demninger er skadet som følge av skjelvet, ifølge nyhetsbyrået AP.

KRITISK: Zipingpu-kraftverket skal være totalskadd og selve demningen, som man her ser deler av, har store sprekker etter dødsskjelvet. 2000 soldater er sendt for å forhindre en forverring av situasjonen. Foto: LIU JIN / AFP / SCANPIX
KRITISK: Zipingpu-kraftverket skal være totalskadd og selve demningen, som man her ser deler av, har store sprekker etter dødsskjelvet. 2000 soldater er sendt for å forhindre en forverring av situasjonen. Foto: LIU JIN / AFP / SCANPIX Vis mer

To av disse betegnes som store, 28 som «middels» store, mens de resterende skal være relativt små. Det er ikke kjent hvor omfattende skadene er på de ulike anleggene, men situasjonen framstår som mest prekær i Zipingpu.

Frykter over 30 000 døde

Det offisielle dødstallet for jordskjelvkatastrofen har nå steget til nesten 15 000. Men 14 000 mennesker er ennå savnet, og kinesiske myndigheter frykter at så mange som 26 000 mennesker ennå ligger begravd i ruiner i et stort område. Flere enn 64 000 mennesker er skadd.

De dårlige nyhetene fortsatte å velte inn over redningsmannskapene i dag.

I en treetasjers skolebygning i Qingchuan i Sichuan ble 178 elever bekreftet døde etter at bygningen raste sammen. I byen Wenchua, like ved episenteret, graver redningsmannskapene med hendene i forsøk på å redde folk som ennå kan være fanget mellom betongblokker og forvridd metall.


Ledelsen for operasjonen regner imidlertid med at bare 3000 av byens 12 000 innnbyggere har overlevd katastrofen, ifølge CNN. Sammenraste bruer, ødelagte veier og store nedbørsmengder forsinker redningsarbeidet flere steder.

Kinas statsminister, som har fått skryt for å sette i gang en velorganisert redningsoperasjon umiddelbart etter jordskjelvet, var i ettermiddag ved episenteret for å overvåke arbeidet på nært hold.

- Tid er liv, sa Wen Jiabao.

Frykter gigantisk demning skal briste

Ennå er folk livredde for å bli fanget i sine egne boliger i etterskjelv, og mange valgte i natt å sove på gata. Andre hadde ikke noe valg. Viseguvernør Li Chengyun i Sichuan-provinsen anslår at svimlende 3,5 millioner hjem er ødelagt bare der.

<B>OVERLEVENDE:</B> Jordskjelvofre hjalp hverandre med å komme seg ut av de hardest rammede områdende i Wechuan i dag.
<B>GÅR SAKTE:</B> Sammenraste veier skaper store problemer for redningsmannskapene, som her prøver å sprenge bort steinmassene.
<B>UFATTELIGE TALL:</B> Flere titalls tusen mennesker er trolig døde som følge av jordskjelvkatastrofen, og mange ligger ennå begravd i ruinene.