Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter gjeldssmell

I dag setter sannsynligvis Norges Bank opp renta. En av tre frykter at de har for mye gjeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag klokka 14 venter renteekspertene at sentralbanksjef Svein Gjedrem setter opp den såkalte styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Norges Bank ønsker å bremse den enorme gjeldsveksten blant folk flest. Det siste året har norske husholdninger økt gjelda med over 13 prosent.

Mange er bekymret

I en fersk spørreundersøkelse MMI har gjort for Postbanken, svarer en av tre at de er bekymret for at de har lånt for mye penger. Det er spesielt personer med lavere inntekt og skilte som er bekymret over egen gjeldssituasjon.

Dette står riktignok i kontrast til andre funn i undersøkelsen:

79 prosent opplever å ha god råd

90 prosent forventer at økonomien holder seg på dagens nivå eller blir bedre i løpet av det neste året.

-  Jeg tror folk skiller mellom økonomien på kort og lang sikt. De ser få skyer i horisonten det neste året og føler de fint kan håndtere høye lån, men er usikre på litt lenger sikt, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken.

Vil bli gjeldfri

Det siste året har det vært mye snakk om at folks holdning til rask nedbetaling av lån er i ferd med å endre seg.

-  Undersøkelsen viser det motsatte. Sju av ti har et mål om å bli gjeldfri før pensjonsalder, sier Dokk Holm.Én av to forventer renteoppgang på neste rentemøte. Likevel svarer hele åtte av ti at de tåler en renteoppgang til 6- 7 prosent. DnB NOR forventer at dagens styringsrente på 2,25 prosent er økt til 3,5 prosent om ett års tid. Det tilsier en boligrente på rundt 4,5 prosent i de beste bankene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!