Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Young Bloods

Frykter gjengkamper etter pågripelse av Young Bloods-leder

- Det er ingen åpenbar arvtaker til lederrollen, sier mannen, som i over ett år fulgte Oslos gjenger sammen med politiet.

BLODSPOR: En av de mange skyteepisodene på Holmlia fant sted i oktober i fjor. En 21 år gammel mann ble kritisk skadet i hendelsen. Foto: Tipser.no/Daniel D. Laabak
BLODSPOR: En av de mange skyteepisodene på Holmlia fant sted i oktober i fjor. En 21 år gammel mann ble kritisk skadet i hendelsen. Foto: Tipser.no/Daniel D. Laabak Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag denne uka ble mannen som av politiet i Oslo er ansett som den kriminelle gjengen Young Bloods' øverste leder pågrepet. 27-åringen befant seg i Marokko, og skal ha blitt pågrepet på hotellet der han bodde.

Mannen har vært etterlyst internasjonalt på grunn av et drapsforsøk i hovedstaden i 2012. Han er ikke tidligere straffedømt.

Med skuddsikker vest fulgte forfatter Ståle Økland politiet i deres «Operasjon Gamma» - kampen mot gjengkriminelle i Oslo fra april 2017 til august 2018. Under arbeidet kom han også selv i kontakt med medlemmer av Young Bloods. Nå er han bekymret for hva pågripelsen kan føre til.

Frykter konfliktøkning

- Dette er en dramatisk utvikling for gjengen. De er en kjerne på omkring 30 personer, men det er ingen åpenbar ny leder eller arvtaker, sier Økland til Dagbladet.

Ifølge forfatteren er det 27-åringens bror som regnes som en slags nestleder i Young Bloods, men han mener det likevel er vanskelig å si om vedkommende vil rykke opp i hierarkiet nå. Han legger også til at områdene hvor både Young Bloods og andre gjenger oppholder seg i Oslo nå få merke at førstnevnte er svekket.

ETTERLYST: Oslo politidistrikt har frigitt en video i forbindelse med kidnappingen i Ljan i Oslo 29. september i 2016. De ber om tips og eventuelle observasjoner. Video: Politiet Vis mer Vis mer Vis mer

- En gjengleders rolle er blant annet å dempe konflikter, og mannen som er pågrepet har vært kjent for å gjøre nettopp dette i lokalmiljøet. Dermed kan dette være veldig dramatisk, sier Økland og forklarer videre:

- Man kan få se både interne konflikter og maktkamper framover. Andre aktører kan presse på for å ta over narkotikamarkedet dersom de ser at dette fører til at Young Bloods svekkes. Hele situasjonen kan eskalere.

33 sentrale personer

Etableringen av den kriminelle gjengen Young Bloods startet for rundt ti år siden i områdene Holmlia og Søndre Nordstrand. Ifølge Ståle Øklands bok «Operasjon Gamma Jakten på Norges farligste kriminelle miljø», har Young Bloods i dag en kjerne på rundt 33 personer og 100 løpegutter.

Boka ble sluppet denne måneden, og slår fast at vold er en viktig del av gjengens strategi. I tillegg til narkotikahandel utfører gjengen kidnappinger.

I 2017 trappet politiet opp sin innsats mot den kriminelle gjengen. Den økte innsatsen ble kalt «Operasjon Gamma», men gjengkriminaliteten er i ettertid blitt omtalt som et problem politiet ikke har klart å løse.

Økland, som har fulgt politiets arbeid gjennom et helt år under operasjonen, uttalte til Dagbladet torsdag at politiet burde ha vært på banen mye tidligere.

- Politiet må erkjenne at vi kunne ha gjort en bedre jobb gjennom hele løpet, har John Roger Lund, leder for Enhet Øst Oslo politidistrikt, sagt til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!