I SIKTE: Bildet viser en forstaden Nineveh, omlag 25 kilometer øst for Mosul. Den irakiske koalisjonsstyrken rykker nå raskere enn forventet mot den IS-kontrollerte millionbyen. Foto: AFP PHOTO / SAFIN HAMED / NTB Scanpix
I SIKTE: Bildet viser en forstaden Nineveh, omlag 25 kilometer øst for Mosul. Den irakiske koalisjonsstyrken rykker nå raskere enn forventet mot den IS-kontrollerte millionbyen. Foto: AFP PHOTO / SAFIN HAMED / NTB ScanpixVis mer

Krigen mot IS i Irak:

Frykter glattbarberte IS-krigere gjemmer seg i Mosul

Døde krigere bærer bud om hva som venter. Veisperringer og minefeller hindrer koalisjonen i å rykke inn, og innbyggerne i å flykte ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storoffensiven mot terrorgruppen IS i Iraks nest største by Mosul fortsetter med full kraft. I morges kunne USAs forsvarshovedkvarter Pentagon melde at fremrykkingen går raskere enn de hadde forventet.

Hva som venter den irakiske koalisjonen etterhvert som de nærmer seg bykjernen er ikke lett å spå.

Trygge ruter ut

Men den irakiske statsministeren er sannsynlig lettet da han i dag melder at de nå har klart å «opprette trygge ruter for sivile ut av Mosul», melder han på Twitter.

IS skal ha lagt miner rundt byen, for å unngå at Mosul-innbyggerne drar. Mange frykter at IS har planer om å bruke sivilbefolkningen som menneskelige skjold.

DETTE ER SLAGET OM MOSUL: Hvorfor er slaget om Mosul viktig? Her er forklaringen. Video: CNN Vis mer Vis mer

IS har okkupert Mosul siden juni i 2014, og styrt byen med jernhånd. Det rapporteres om at gatene er sperret med betong, og veier og bygg minert med eksplosiver og bombefeller.

Glattbarberte fiender

Utenrikskorrespondent Magda Gad i den svenske avisen Expressen følger selv fremrykkingen sammen med kurdiske peshmerga-styrker. Hun forteller at IS gjorde stor motstand, med artilleri, mitraljøseild og selvmordsbombere. Da styrken hun følger passerte døde IS-krigere, så de ikke ut som skjeggete islamister.

RYKKER FREMOVER: Kurdiske peshmerga-styrker rykker fremover langs østfronten av Mosul. Foto: REUTERS/Thaier Al-Sudani/NTB Scanpix
RYKKER FREMOVER: Kurdiske peshmerga-styrker rykker fremover langs østfronten av Mosul. Foto: REUTERS/Thaier Al-Sudani/NTB Scanpix Vis mer

- Da solen gikk ned som en stor rød kule i et vakkert ørkenlandskap, lå det fem døde kropper på rad foran meg i sanden. Bare to av dem hadde skjegg. De andre var glattbarberte, og så ikke ut som IS-soldater bruker å gjøre. De forsøker å smelte inn blant de sivile, skriver hun i sin krigsblogg i Expressen.

Da sto frontlinjen to mil sør for byen, der styrker fra den irakiske hæren rykker fremover. Den østre frontlinjen føres av kurdiske peshmerga-styrker. Ifølge nyhetsbyrået AP bevilget de seg en pause etter at de rykket inn i flere landsbyer utenfor Mosul da offensiven startet mandag.

Fienders fiende

Det antas at 1,5 millioner av de 2,5 millioner innbyggerne som opprinnelig holdt hus i Mosul, fremdeles befinner seg i byen. Det er et stort spørsmål om de er i stand til å komme unna kampene. IS skal ha gjort det klart at de ikke tillater noen å flykte. Samtidig skal den eneste fluktruten være både sperret og minelagt av terroristene.

CNNs Nick Paton Walsh havner midt kryssilden i kampene mellom irakiske styrker og terrorgruppa IS nær den svært strategisk viktige byen Mosul. Video: CNN Vis mer

Omlag 30 000 irakiske regjeringssoldater, sjiamuslimske militssoldater, sunnimuslimske stammekrigere og kurdiske militssoldater deltar i offensiven.

Tirsdag bekreftet også tyrkiske myndigheter at de deltar med kampfly, og bomber IS-mål i Mosul. Den tyrkiske deltagelsen er svært upopulær blant irakiske sjiamuslimer og kurderne i Nord-Irak. De kurdiske militssoldatene som deltar i offensiven kommer blant annet fra PKK, som er i krig med tyrkiske myndigheter.

Forsker Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror de irakiske regjeringsstyrkene og deres støttespillere kan få det vanskelig i Mosul.

- Mosul skiller seg fra andre byer IS har hatt kontroll over, slik som Raqqa og Falluja, ved at den er mye større og at IS i større grad har holdt sivilbefolkningen som gisler, sier Tønnessen til NTB.