Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter global baconkrise

Bønder har ikke råd til å fore grisene.

POPULÆRT: Egg og bacon på toast.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
POPULÆRT: Egg og bacon på toast. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor opplevde vi det som ble omtalt som en smørkrise.

Nå frykter enkelte en ny krise knyttet til et populært produkt: En baconkrise. Eller ribbekrise, hvis du vil.

Den nasjonale interesseorganisasjonen for griseoppdrett i Storbritannia hevdet før helga at en slik grisekrise er uunngåelig i løpet av det neste året. De har naturligvis en intensjon med krisevarselet: De hevder høyere priser er det eneste som kan hindre krisa.

Det er andre gang i løpet av to uker de kommer med en slik advarsel.

Organisasjonen hevder at antallet oppdrettsgriser verden rundt er i kraftig fall, som en følge av økte korn- og fôrpriser.

De mener bøndene rett og slett ikke har råd til å fore dyra. Derfor synker produksjonen, argumenterer de, og tilbudet vil reduseres drastisk. De mener økte priser er det eneste som kan hjelpe.

Ifølge Financial Times opplever flere bønder at de faktisk taper penger på hver eneste gris de har i oppdrett, fordi maten deres koster mer enn de får betalt av slakteriene.

Avisa melder at dette ikke bare er et britisk problem, men at produksjonen har sunket kraftig i land som USA, Polen, Sverige og Irland. Avisa anslår at en produksjonsnedgang på to prosent, vil kunne gi en prisøkning på ti prosent for forbrukerne, fordi prisene øker når tilbudet reduseres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media