Russlands invasjon av Ukraina:

Frykter grep: - Dødsdom

Vladimir Putins krigsmaskin kan ta kynisk grep for å dekke over katastrofen, frykter ektefellene til de russiske soldatene i Makijivka.

UTSLETTET: Denne skolebygningen ble jevnet med jorda i et ukrainsk luftangrep på nyttårsaften. Ukraina hevder 400 russiske soldater ble drept og 300 såret. Foto: Reuters / NTB
UTSLETTET: Denne skolebygningen ble jevnet med jorda i et ukrainsk luftangrep på nyttårsaften. Ukraina hevder 400 russiske soldater ble drept og 300 såret. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pårørende til de russiske soldatene i Makijivka, som på nyttårsaften ble rammet av et katastrofalt ukrainsk luftangrep, vet fremdeles ikke hvem som er savnet, såret eller drept.

Det melder den uavhengige russiske nettavisa Vazjnye Istorii.

Nå frykter mange av soldatenes ektefeller at Vladimir Putins brutale krigsmaskin kan ta kyniske grep for å dekke over de store russiske tapene.

- Jeg tror de overlevende enkelt kan sendes hvor som helst, også til fronten, bare for å dekke over hele saken, sier en ikke-navngitt soldatkone til den russiske nettavisa.

- Det er en dødsdom, legger hun til.

MAKIIVKA: Bare minutter inn i det nye året gikk Ukraina til angrep på en skole i den russisk-okkuperte byen Makiivka i Donetsk-regionen. Russiske soldater skal ha oppholdt seg inne på skolen over lengre tid, og ifølge ukrainske myndigheter skal over 400 russiske soldater ha blitt drept i angrepet. Video: Nexta Vis mer

- Ikke mulig å skjule

Det ukrainske luftangrepet mot Makijivka, en russisk-okkupert by i Donetsk fylke øst i Ukraina, er et av de dødeligste enkeltangrepene så langt i krigen.

Ukrainske myndigheter hevder at de drepte rundt 400 russiske soldater, og såret ytterligere 300.

For en sjelden gangs skyld har ikke Russland bare vedgått at angrepet fant sted, men de erkjenner også at tapene var betydelige.

Da angrepet ble kjent, mandag denne uka, gikk russiske myndigheter ut og fortalte at 63 russiske soldater ble drept. Tirsdag oppjusterte det russiske forsvarsdepartementet antallet drepte til 89.

- Tapsomfanget er så stort, at det ikke er mulig å skjule, sier Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant, til Dagbladet.

Før russiske myndigheter gikk ut og bekreftet angrepet og at de hadde lidd betydelige tap, hadde regimevennlige russiske militærbloggere gått ut og meldt om flere hundre døde.

STORE TAP: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier de russiske tapene etter angrepet i Makijivka trolig er mye større enn det russiske myndigheter rapporterer. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger Vis mer

«Grovt uaktsomt»

Luftangrepet ble trolig langt dødeligere enn det kunne ha vært som følge av to årsaker:

1) Et stort antall soldater var samlet på samme sted.

Angrepet var rettet mot en skolebygning i Makijivka, som russiske soldater brukte som kaserne. De kan ha blitt samlet der på grunn av det kalde vinterværet, ifølge den pensjonerte generalløytnanten Dalhaug.

- Det kan være at de rett og slett ikke har mulighet til å holde varmen på en annen måte, sier han til Dagbladet.

2) Store mengder ammunisjon kan ha blitt lagret i samme bygning.

Britisk etterretning mener det er høyst sannsynlig at ammunisjon ble lagret i kasernen. De peker på det faktum at skolebygget er nærmest jevnet med jorda, og at det ikke er uvanlig for det russiske militæret å lagre ammunisjon sammen med personell.

- Det er grovt uaktsomt, og grenser til en kriminell handling. Selv i fredstid har det norske forsvaret strenge regler for hvordan man skal håndtere ammunisjon, og hvor man skal lagre det. Det er en helt utrolig likegyldighet rundt mye av dette i det russiske forsvaret, sier Dalhaug.

ØNSKER SVAR: To personer ber den kjente russiske nasjonalisten Oleg Gazmanov svare om krigen i Ukraina. Video: Telegram. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Pårørende: - Latterlig

Flere av konene Vazjnye Istorii har intervjuet, forteller at deres ektemenn ikke er profesjonelle soldater, men at de ble mobiliserte i høst.

Det skal gjelde mange av soldatene som ble drept i Makijivka.

Konene er også overbevist om at langt flere enn 89 russiske soldater ble drept i angrepet.

- Det er latterlig, sier én av dem til nettavisa.

Noen av soldatene som overlevde, har klart å ta kontakt med sine koner. En av de overlevende soldatene skal ha fortalt sin ektefelle at det er langt fra sikkert at alle likene i bygningen vil bli funnet.

- Noen er rett og slett blitt utslettet. De overlevende har ikke engang fått lov til å samle likene for å kunne begrave dem. Noen har bare blitt værende der, sier kona til en av de mobiliserte soldatene som overlevde.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer