Frykter hackerangrep på Assange-årsdag

Sverige høyner IT-beredskapen.

Assange søkte 19. juni i fjor tilflukt i Ecuadors ambassade i London, hvor han fortsatt oppholder seg. Foto: EPA/TAL COHEN/NTB Scanpix
Assange søkte 19. juni i fjor tilflukt i Ecuadors ambassade i London, hvor han fortsatt oppholder seg. Foto: EPA/TAL COHEN/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag er det ett år siden Julian Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London på flukt fra svenske myndigheter. Sverige frykter hackerangrep på årsdagen.

- Vi vet jo at hver gang det skjer noe i den saken, selv om det bare er et jubileum, finnes det en økt risiko. Vi har tenkt på det, og vi har en beredskap for det, sier Anders Ahlqvist, ekspert på IT-kriminalitet ved det svenske rikspolitiet.

Assange, som grunnla varslernettstedet WikiLeaks, har siden 2010 vært anklaget for seksuelle overgrep i Sverige. Han frykter også at han fra Sverige eventuelt kan blir utlevert videre til USA.

Assange søkte 19. juni i fjor tilflukt i Ecuadors ambassade i London, hvor han fortsatt oppholder seg.

Ved tidligere merkedager har svenske medier, banker, bedrifter og myndigheter blitt utsatt for såkalte tjenestenektangrep, som overbelaster IT-systemene deres.

- Ekstra oppmerksomhet Svensk politi mener å se en forbindelse mellom flere av disse angrepene og Free Assange-bevegelsen. Politiet tror dessuten at internasjonale nettverk som Anonymous står bak aksjonene.

Ahlqvist vil ikke gå mer detaljert inn på hvilke tiltak som er satt i verk for å styrke beskyttelsen, fordi han ikke vil dele disse opplysningene med motparten.

- Vi følger utviklingen, og om dette skjer, har vi en beredskap for å håndtere det. Det er alt jeg kan si.

Også Richard Oehme, sjef ved myndighetenes organ for samfunnets informasjonssikkerhet, sier svenske styresmakter er forberedt.

- Vi vet at en slik dag kommer, og da forbereder man seg gjennom litt større oppmerksomhet, sier han.

Fortsatt utsatt På spørsmål om hvor sikre politiet er på at det er nettopp Assanges støttespillere som står bak tidligere angrep, svarer Ahlqvist:

- Det er bare å følge bruset på nettet. At Sverige er i kikkertsiktet nå, skyldes at vi har denne etterforskningen av Assange.

Han vurderer det også slik at Sverige og svenske interesser fortsetter å være nøyaktig like utsatte så lenge etterforskningen mot Julian Assange ikke har fått et juridisk punktum. (©NTB)