Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter Hagen gir renteøkning

Norges Bank spår lavere prisstigning og lønnsvekst neste år. Men DnBs Øystein Dørum frykter nye renteøkninger på grunn av Fremkrittspartiets byks på meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank offentliggjorde i dag sin inflasjonsrapport for tredje kvartal. Banken anslår at veksten i konsumprisene vil bli 3 prosent i år, 2,75 prosent neste år og 2,25 prosent i 2002. Lønnsoppgjøret tilsier en vekst i lønnskostnadene på 5 prosent i år og 4,5 prosent neste år.

Kvartalsrapporten var grunnlaget for sentralbankens renteøkning i forrige uke, da sentralbanksjefen uttalte at det var like sannsynlig at renta går ned som opp neste gang.

DnBs sjeføkonom Øystein Dørum tror nye renteøkninger er mest sannsynlig.

- Sentralbanksjefens antagelse er jo basert på at det blir et stramt budsjett. Jeg tror ikke politikerne greier å holde utgiftsveksten nede med det som skjer på meningsmålingene. Økte offentlige utgifter vil føre til mer inflasjon og og økte renter, men neppe mer en et halvt prosentpoeng, sier han til Dagbladet.no.

Du peker nå på Fremskrittspartiets framgang?

- Både Aps tilbakegang og FrPs framgang. Men Frp er jo det partiet som klarest har satt søkelyset på spriket mellom oljeinntektene og uløste velferdsoppgaver. Deres resept er å bruke mer oljepenger, og vil føre til økt rente.