Frykter halvannen million kan dø i Burma

Hjelpen må komme nå for å unngå massedød på en ufattelig skala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Desperate overlevende eller syklonen Nargis klamrer seg nå til det lille håp de har. I de verst rammede områdene flyter likene ned elvene, før tidevannet skyller de opp på land igjen. 

Det fryktes at over 100 000 omkom da syklonen raste inn over landet, men nå frykter hjelpemannskapene at katastrofen kan få et helt annet omfang.

- Uten en rask og massiv innsprøyting av hjelp, eksperter og forsyninger inni de hardest rammede områdene, så vil vi stå overfor en tragedie av en størrelse vi ikke kan forstille oss, sier Greg Beck i International Rescue Committe til Reuters.

I byen Labutta ble 80 prosent av alle husene ødelagt. Der får hver familie en kopp ris om dagen på deling, sier en talsmann for hjelpemannskapene til EU til Reuters.

Scenene de få hjelpemannskapene som har sluppet inn i landet opplever e grusomme. Joel Lowry fra det internasjonale Røde Kors sier til CNN at bilder fra deltaet er så grusomme at han ser dem når han lukker øynene.

Så forferdelige synes han de er at han har nektet å vise dem til andre hjelpearbeidere.

Frykter halvannen million døde

Den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam frykter at dødstallene ettervhert kan overgå tsunamien i i julehelgen 2004. Den krevde 250 000 menneskeliv.

VENTER PÅ HJELP: Dette bildet fra Lat Put Tar-regionen er tatt 5. mai, men først offentliggjort i dag. Det viser overlevende etter syklonen som venter på hjelp. Foto: EPA/STR
VENTER PÅ HJELP: Dette bildet fra Lat Put Tar-regionen er tatt 5. mai, men først offentliggjort i dag. Det viser overlevende etter syklonen som venter på hjelp. Foto: EPA/STR Vis mer

- Med et sannsynlig dødstall på 100.000 allerede, er alle faktorene på plass for en helsekatastrofe som kan ende i en 15-dobling av dødstallet i den kommende perioden, sa Oxfams regionaldirektør for Øst-Asia, Sarah Ireland, søndag.

Selv om 250.000 mennesker mistet livet i de første timene av tsunamien, unngikk man store epidemier fordi både de rammede landene og verdensamfunnet raskt satte i gang en enorm hjelpeoperasjon.

Ireland sier all erfaring fra tiligere katastorfer viser at uten en øyeblikkelig innsats kan det utvikle seg epidemier av kolera, tyfoidfeber og andre sykdommer som kan true millioner av mennesker.

- Vi er sikre på at det internasjonale samfunnet kan gjøre en forskjell på bakken, og derfor vi vil arbeide sammen med det burmesiske folk som er rammet av denne katastrofen, sier hun.

Nødhjelp på vent

FNs matvareprogram WFP har så langt fått flydd inn sju matvarelaster, et åttende fly skal lande i dag. Lasten til to fly ble midlertidig beslaglagt fredag.

Et skip fra den franske marinen som deltok i en øvelse utenfor India venter nå på tillatelse til å komme inn i Burma. Skipet har 1 500 tonn med medisinsk utstyr, mat og vann ombord. Franske myndigheter krever at de får dele ut hjelpen selv.

- Vi vil ikke gi hjelpen til Burmas junta, om de ville ønske å ta den i mot. Vi vil bruke våre egne kanaler i landet, sier Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner.

Juntaen legger fortsatt byråkratiske hindree i veien for utdelingen av mat. Frustrerte hjelpearbeidere sitter uvirksomme i Bangkok, og venter på å få visum. Visumplikten for hjelpearbeidere er nemlig ikke opphevet.

Kjører PR-show

Frykter halvannen million kan dø i Burma

Mens dødstallene stiger konsentrerer myndigheten seg fortsatt om folkeavstemningen som skal gi generalene et sikrere grep om makten ilandet.

Landets tv-kanal kjører innslag der blide velgere synger på teksten "La oss gå og stemme med sterke ønsker for glade dager".

New York Times og Associated Press melder at deler av nødhjelpen blir brukt til å gjennomføre folkeavstemningen, og at matbokser og annet utstyr har blitt påført navenen til generalene i juntaen, og utnyttet i propagandaøyemed.

Et sted ble flyktninger kastet ut av et lokale der de hadde søkt ly på grunn av at det skulle brukes som stemmelokale.

Hjelp kommer fram

Nødhjelp er imidlertid begynte å komme fram i det katastroferammede landet. Journalister forteller også at soldater mange steder nå er satt inn for å rydde veiene.

Ifølge Røde Kors har den kombinerte innsatsen til myndighetene og de få hjelpeorganisasjonene som er på plass, sørget for at over 200.000 mennesker nå har fått hjelp, skriver NTB. Men det store flertallet av de minst 1,5 millioner som ble rammet av syklonen, venter fortsatt på hjelp.

- Hjelpearbeidet begynner så vidt å skyte fart etter flere vanskelige dager. Vi har nå fått inn tre fly med forsyninger og venter flere fly de neste dagene, sier generalsekretær Anders Ladekarl i Dansk Røde Kors til NTB på telefon fra Rangoon.

- Men det er ikke nok for å dekke det enorme behovet som er her, og det er et stort problem for oss at FN ikke får operere på samme måte som Røde Kors, sier han og kaller hjelpeoperasjonen i Burma en av de mest kompliserte organisasjonen noen gang har gjennomført.

- Transporten er et kjempeproblem, og det er et logistisk mareritt å få forsyningene fram, sier Ladekarl.

Det er meldt mer regn i Burma de neste dagene, noe som kan gjøre hjelpearbeidet enda vanskeligere