MÅ VENTE: Afghanistan-tolken Faizullah Muradi  i  Agimi-senteret der  venner i Norge har sørget for at han kan sove. Han frykter han snart blir sendt til Hellas - så Afghanistan. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MÅ VENTE: Afghanistan-tolken Faizullah Muradi i Agimi-senteret der venner i Norge har sørget for at han kan sove. Han frykter han snart blir sendt til Hellas - så Afghanistan. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Frykter han blir sendt tilbake til Afghanistan om tre dager - regjeringen kan ikke love raskt svar

- Kan ikke si noe før den juridiske vurderingen er klar, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett utenfor den sør-italienske byen Maglie sitter den 22 år gamle stridstolken Faizullah Muradi, etter at han tidligere denne uka ble kastet ut av Norge.

- Det haster. Nå har jeg tre dager på meg til å få gjenopptatt saken min her i Italia. Skjer det ikke noe innen den tid, kan jeg bli sendt til Hellas, og deretter til Afghanistan, sier Muradi til Dagbladet.

Onsdag ettermiddag, etter at statsminister Erna Solberg (H) tidligere på dagen hadde sagt at hun ikke kan gripe inn i enkeltsaker, gjorde Solberg det likevel klart at hun vil be om en ny vurdering av hvorvidt den afghansk tolken skal få behandlet asylsøknaden sin i Norge.

LES OGSÅ: Her er tolken Faiz (22) sulten og alene på gata i Italia

Solberg ba justisminister Anders Anundsen (Frp) om å gjennomgå praksisen for asylsøknader fra personer som har bistått norske styrker i Afghanistan.

- Jeg ber justisministeren gå gjennom praksis vedrørende bruk av Dublin-forordningen ved behandling av asylsøknader fra personer som tidligere har hatt et ansettelsesforhold til norske styrker i Afghanistan. Det betyr at man også må gjøre en vurdering av om personen som nylig ble uttransportert, skal få sin asylsøknad behandlet i Norge, sa Solberg onsdag.

Anundsen kan imidlertid ikke si noe om hvor raskt en avklaring kan komme:

- Det er ikke mulig å spekulere mer i den saken før vi har foretatt den varslede gjennomgangen som også innebærer vurdering av viktige juridiske spørsmål. Således kan det ikke ventes at vi har noe mer å si i saken før gjennomgangen er klar, skriver Anundsen i en sms til Dagbladet.

Dagbladet får imidlertid opplyst fra en sentral kilde i regjeringsapparatet at en avklaring kan komme allerede tidlig i neste uke.