Boris Johnson med skandaletale

Frykter han mister grepet

Høystående partimedlemmer svært bekymret.

- GIKK BRA: Storbritannias statsminister Boris Johnson svarer etter at video av ham vekker oppsikt. Video: AP, Sky News Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge den britiske storavisa The Guardian vokser frykten innad i Det konservative partiet for at statsminister Boris Johnson er i ferd med å miste grepet om så vel politikken som forstanden etter en svært oppsiktsvekkende tale mandag kveld.

- Jeg synes opptredenen i dag var den pinligste fra en konservativ statsminister siden spørretimen i forrige uke [med oppvask etter en nylig lobbyismeskandale], sier en Tory-representant til avisa.

- Noen må ta tak. Han mister tilliten i partiet, legger representanten til.

Så vel næringslivstopper som politikere og journalister undrer seg over statslederens tale - som inneholdt referanser til barne-TV-figuren Peppa Gris, en etterlikning av en bil, et Lenin-sitat og omfattende roting med papirene.

- Et rot

En rekke sentralt plasserte torier uttaler at de er bekymret over partilederen og statsministeren etter talen, som sto på programmet til en sentral årlig konferanse i regi av det tunge Britiske industriforbundet (CBI).

Toriene har bak seg to svært turbulente uker, og hadde håpet at Johnsons tale ville bidra til å lindre noe av det politiske bråket. Men:

IKKE IMPONERT: Labours skyggefinansminister Rachel Reeves er langt fra imponert over Johnsons tale. Foto: Aaron Chown / Pa / NTB
IKKE IMPONERT: Labours skyggefinansminister Rachel Reeves er langt fra imponert over Johnsons tale. Foto: Aaron Chown / Pa / NTB Vis mer

- Næringslivet trengte virkelig lederskap i dag, og det var kaotisk, sier en høytstående ikke navngitt kilde i Downing Street til BBC.

Kilden sier videre:

- Regjeringen må våkne og kreve alvorlige endringer, ellers vil det bare bli verre.

Et tidligere regjeringsmedlem sier til avisa at «ting nå begynner å samle seg opp, relatert til kompetansen hans».

- Det begynner å se veldig tvilsomt ut, legger han til.

Labours skyggefinansminister Rachel Reeves kaller opptredenen «et rot», og la til:

- Ingen lo, fordi vitsen ikke er artig lenger.

21 sekunders pause

Flere kilder uttaler at det var «mye bekymring i bygningen» om Johnson etter talen, hvor statsministeren blant annet måtte ta en 21 sekunder lang pause mens han rotet med papirene og ojet seg.

Han viet også mye oppmerksomhet til Peppa Gris.

- Pig World (fornøyelsespark utenfor Southampton, red.anm.) er veldig min type sted, sa Tory-lederen, og utdypet:

- De har trygge gater, displin i skolene, og legger mye vekt på kollektivtrafikk, merket jeg meg - selv om de er litt stereotypiske når det kommer til Pappa Gris, sa Tory-lederen.

Lagde motorlyder

Talen la mye vekt på Johnsons tipunktsplan for et grønt skifte i industrien. Den tidligere biljournalisten leverte en tilsynelatende innøvd etterlikning av et kjøretøy.

MÅTTE GÅ: Tory-representant Owen Paterson ble tidligere denne måneden nødt til å fratre etter en lobbyismeskandale - en av mange belastende saker for partiet den siste tida. Foto: Victoria Jones / Pa / NTB
MÅTTE GÅ: Tory-representant Owen Paterson ble tidligere denne måneden nødt til å fratre etter en lobbyismeskandale - en av mange belastende saker for partiet den siste tida. Foto: Victoria Jones / Pa / NTB Vis mer

- [Elektriske kjøretøy] brummer kanskje ikke som ei due. Og de har kanskje ikke den «vrrom vrrrrom raaah raaah» dere liker. Men de har så mye dreiemoment at de tar av fra lyskryss raskere enn en Ferrari, sa 57-åringen.

Ed Davey, leder for Liberaldemokratene, er ikke imponert av Johnsons prestasjon.

- Bedrifter skriker etter klargjøring. I stedet fikk de Boris Johnson våse om Peppa Gris. Det er en fullkommen metafor for Johnsons kaotiske, inkompetente regjering, som saboterer økonomien vår, men det er ikke verdig en britisk statsminister, sier han til BBC.

Etter seansen ble statsmisteren spurt rett ut av en journalist:

- Er alt i orden?

Hvorpå Johnson svarte:

- Jeg tror folk fikk med seg mesteparten av det jeg ville få fram, og jeg synes det gikk bra.

Sammenlikning med Moses

Blant andre punkter tilhørerne hevet øyenbrynene over, var Johnsons tilsynelatende sammenlikning mellom seg selv og Moses da han «kom ned fra Sinaifjellet og fortalte tjenestemennene mine om de nye ti bud» - en hentydning om en oppfordring til mer investering i vind- og hydrogenkraft.

Det toppet seg likevel da den konservative statslederen trakk fram Lenin, og serverte en egen versjon av sovjetlederens utsagn om kommunisme og sovjetmakt:

SENTRAL KONFERANSE: Konferansen i Det britiske industriforbundet (CBI) inneholder en av statsministerens sentrale årlige taler. Foto: Owen Humphreys / Pa / NTB
SENTRAL KONFERANSE: Konferansen i Det britiske industriforbundet (CBI) inneholder en av statsministerens sentrale årlige taler. Foto: Owen Humphreys / Pa / NTB Vis mer

- Lenin sa en gang at den kommunistiske revolusjon var sovjetmakt [Soviet power] pluss elektrifiseringen av hele landet, sa Johnson - og utdypet:

- Vel, jeg er tilbakeholden med å sitere Lenin foran Det britiske industriforbundet, men den kommende industrielle revolusjon er grønn kraft [green power] pluss elektrifiseringen av hele landet.

Det statsledende konservative partiet har bak seg to katastrofale uker. Johnson har måttet tåle mye kritikk innad for blant annet sine forslag om trygdesystmet, og nedskalering av jernbaneutbedring nord i landet.

I tillegg har han selv innrømmet at han «kjørte bilen i grøfta» i sin håndtering av en lobbyismeskandale hvor representant Owen Paterson ble tvunget til å trekke seg fra Underhuset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer