Anders Behring Breivik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Mottatt fra epost: 25.07.2011
Anders Behring Breivik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Mottatt fra epost: 25.07.2011Vis mer

Frykter han skal bli forstyrret i «krigen»

Derfor vil ikke Anders Behring Breivik ha besøk i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroristen Anders Behring Breivik ble i går varetektsfengslet for tolv nye uker. Samtidig ble restriksjonene redusert fra brev- og besøksforbud til brev- og besøkskontroll, noe som betyr at Breivik kan få besøk, men at det må foregå under politiet oppsyn.

Politiet opplyser at det er flere som allerede har ønsket å besøke ham, men at det ikke er snakk om venner eller familie av massemorderen.

- Vi har mottatt henvendelser fra personer som vil besøke ham, men vi ønsker ikke å gå ut med hvem. Det er ikke familien. Han har ikke ytret noen ønsker selv. Vi kommer i så fall til å prioritere venner og familie, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Ønsker ikke besøk Men Breivik ønsker ikke å få noen besøk. Dagbladet vet at Breivik har gjort det klart at det er uaktuelt å la noen slippe inn.

Breivik har opplyst at han vil være fokusert på det han mener er krigssituasjonen han er i, og at han ikke vil bli forstyrret av andre.

Massemorderen Breivik har tidligere bedt om å bli stilt for en militærdomstol, da han mener han er i krig mot Arbeiderpartiet og det han kaller multikulturalismen, og sa i retten i går at han anser seg som en militær kommandør.

Hvis Breivik skulle ombestemme seg og ønske besøk likevel, og noen skulle ønske å besøke ham, vil det bli gjennomført i fengselet eller i politihuset i forbindelse med avhør.

- Siden han sitter på avdeling for særlig høy sikkerhet må vi fatte et eget vedtak i hvert enkelt tilfelle, ut fra en sikkerhetsvurdering. Politiet vil da normalt ha tilsyn, men de kan også be oss om assistanse. Det vil da skje gjennom glassvegg og det vil være en eller flere tilhørere til stede, sier Knut Bjarkeid, fengselsdirektør på Ila.

Får regninger Allerede kort tid etter 22. juli begynte det å komme brev til fengselet og Breiviks forsvarere, stilet til Anders Behring Breivik. Politiet vil i tida framover ta stilling til hvilke brev Breivik vil få tilgang til.

- Vi ser ikke for oss at han vil få tilgang til disse nå, vi ser for oss en horisont mot nyttår. Vi må være sikker på at det han får er gjennomgått av oss. Det er snakk all mulig post, det er for eksempel regninger. Det er også trusselbrev, sier Kraby.

Det har vært skrevet mye om hvorvidt mediene bør intervjue Breivik eller ikke. Selv om han nå teoretisk sett kan ta i mot også journalister, er det ifølge forsvarer Geir Lippestad uaktuelt.

- Han har foreløpig sagt at han ikke ønsker å snakke med pressen, sier Lippestad.