Dødsdømt i Somaliland

- Frykter han skal dø på cella

Saad Jirde Hayd sitter fortsatt på dødscelle i Somaliland. Han er alvorlig syk, men får ikke medisiner, ifølge familien.

DØDSDØMT: Saad Jirde Hayd er dømt til døden i Somaliland. 56-åringen er norsk statsborger og vanligvis bosatt i Oslo. Foto: Privat
DØDSDØMT: Saad Jirde Hayd er dømt til døden i Somaliland. 56-åringen er norsk statsborger og vanligvis bosatt i Oslo. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Familien til den dødsdømte norske statsborgeren Saad Jirde Hayd (56) frykter at han skal dø på cella i piratfengselet i Somaliland.

- Far er alvorlig syk.

- Han har hjerteproblemer, de siste månedene har han fått flere svulster på kroppen, blodtrykket er høyt og han sliter med aggressiv diabetes, forteller sønnen Rashid Yusef til Dagbladet.

Saad Jirde Hayd ble arrestert den 4. april i 2020. Han ble anklaget for å ha drept en mann fra Somaliland. Det er på det rene at det skal ha vært et intermesso mellom de to mennene på gata i hovedstaden Hargeisa.

FORSVARSSPRAY: Denne sprayen kjøpt i Oslo er etter påtalemyndigheten i Somaliland et drapsvåpen. Foto: Kriminalpolitiet i Hargeisa
FORSVARSSPRAY: Denne sprayen kjøpt i Oslo er etter påtalemyndigheten i Somaliland et drapsvåpen. Foto: Kriminalpolitiet i Hargeisa Vis mer

Saad har forklart at han ble angrepet på åpen gate, og at han forsvarte seg med en såkalt forsvarsspray.

Dødsdømt

Da Dagbladet i september besøkte Saad Jirde Hayd i fengselet i Somaliland, fortalte han om overfallet.

- Jeg kjente mannen litt fra før. For å forsvare meg, brukte jeg en forsvarsspray jeg hadde kjøpt på en Clas Ohlson-butikk i Oslo. Da jeg gikk fra stedet, gikk mannen i en annen retning. Han var da ikke skadet, men min bruk av forsvarssprayen reddet meg fra å bli mishandlet.

- Noen timer senere ble jeg arrestert og anklaget for drap, fortalte Saad Jirde Hayd.


To ganger er han dømt til døden av rettssystemet i Somaliland. Nå venter han på at dommerne i Høyesterett skal komme med sin endelige avgjørelse.

Aktoratet la i november igjen ned påstand om dødsstraff.

- Får ikke medisiner

Familien i Norge har de siste månedene sendt flere tusen kroner til Somaliland, slik at Saad Jirde Hayd skulle få medisiner og medisinsk behandling.

- Dessverre får han ikke hjelp, vi frykter at han skal dø på cella. Vi har gjentatte ganger fått forsikringer fra fengselet om at han skal få både livsnødvendige medisiner og nye undersøkelser på sykehuset, sier Rashid Yusef.

Til tross for frykten for at noe alvorlig skal skje i det delvis norsk finansierte piratfengselet i Hargeisa, har familien til Saad Jirde Hayd den siste tiden fått noen mer positive meldinger fra Somaliland.

EU tok opp dødsdommen

FORTVILER: Sønnen Rashid Yusef (t.v.) og advokat Mahmoud Arahman Nour frykter for livet til den dødsdømte nordmannen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORTVILER: Sønnen Rashid Yusef (t.v.) og advokat Mahmoud Arahman Nour frykter for livet til den dødsdømte nordmannen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Dagbladet får bekreftet fra personer som står Saad Jirde Hayd nær, at EUs sendemann til utbryterrepublikken, har tatt opp dødsdommen mot Saad Jirde Hayd med Somalilands president Muse Bihi Abdi.

Samtidig har det vært forhandlinger mellom advokatene til Hayd og representanter for klanen til mannen som han er dømt for å ha drept.

Tidligere har moren til den avdøde mannen avslått et tilbud på nærmere 600.000 norske kroner i blodpenger.

- Signalene fra Somaliland er tydelige på at dersom vi kommer til enighet med klanen til avdøde, vil Saad Jirde Hayd umiddelbart bli løslatt, sier hans norske advokat, Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

«Positiv dialog»

Dagbladet får også bekreftet at det nå i desember har vært direkte kontakt mellom advokatene John Christian Elden og Farid Bouras og president Muse Bihi Abdi.

- Vi oppfatter at vi nå er i en positiv dialog med president Muse Bihi Abdi. Vår opplevelse er at han nå har fått forståelse for saken.

- Vi har anmodet presidenten om å gripe personlig inn, og beordre en umiddelbar løslatelse av Saad Jirde Hayd som er uskyldig dømt, sier advokat Farid Bouras.

De norske forsvarerne til Saad Jirde Hayd har også kontaktet utenriksminister Anniken Huitfeldt, og bedt om et møte med henne.

- Vi forventer at norske myndigheter er like aktive i vår sak, som de var i Kongo-saken. Noe annet vil være forskjellsbehandling, sier advokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Sønnene har tidligere uttalt at de føler seg urettferdig behandlet av UD - noe UD avviser.

KREVER HANDLING Advokat Farid Bouras forventer at norske myndigheter gjør alt de kan for å hjelpe Saad Jirde Hayd. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KREVER HANDLING Advokat Farid Bouras forventer at norske myndigheter gjør alt de kan for å hjelpe Saad Jirde Hayd. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer