Storbritannia:

Frykter hard brexit. Gjør klar bunker

3500 militæransatte er klare til å steppe inn på kort varsel, samt at en atombunker er gjort klar for å håndtere et scenario hvor Storbritannia bestemmer seg for å forlate EU uten en avtale, opplyser kilder til BBC og Sky News.

BREXIT: Theresa May skal for tredje gang legge fram sitt forslag om brexit-avtale kommende uke. Dersom den stemmes ned, øker sjansene for en hard brexit. Foto: NTB Scanpix
BREXIT: Theresa May skal for tredje gang legge fram sitt forslag om brexit-avtale kommende uke. Dersom den stemmes ned, øker sjansene for en hard brexit. Foto: NTB ScanpixVis mer

Torsdag kveld kom stats- og regjeringsledere til enighet om å utsette brexit under EU-toppmøtet i Brussel. Frykten for at Storbritannia skal forlate EU uten avtale øker, og sikkerhetsrutinene skjerpes betraktelig.

Etter EU-avgjørelsen står britiske politikere overfor et stort valg: Enten støtter de Mays forslag til brexitavtale, eller så kan de forlate EU uten en avtale dersom en alternativ avtale ikke legges på bordet innen kort tid, ifølge The Guardian.

Ny avstemning om Mays brexit-forslag finner sted kommende uke.

Frykter hard brexit

Myndighetene har allerede offentliggjort en oversikt over de mulige kortsiktige konsekvensene av en hard brexit: Briter i utlandet kan måtte ta førertest i sitt nye land, fri bruk av mobildata i utlandet kan ikke lenger garanteres og Irland og Nord-Irland vil få en hard grense mellom seg.

- Humøret er deprimerende, og risikoen for å forlate EU uten en avtale er nå blitt veldig reell, sier et ikke navngitt medlem av parlamentet til The Guardian.

Frykten for at dette skal skape totalt kaos har ført til at det britiske forsvarsdepartementet forbereder seg på å gå inn i en «veldig høy beredskapsmodus».

STÅHEI: Det brøt ut stor ståhei da et av parlamentsmedlemmene brøt all etikette, og gjorde en drastisk handling. Det skulle han få svi for. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

«Operation Redfold»

Dersom det ender med at Storbritannia velger å forlate EU uten avtale, står 3500 militæransatte klare til å sette i gang «Operation Redfold», opplyser kilder til Sky News og BBC.

Operasjonen innebærer at tusenvis av militæransatte står klare til å tjenestegjøre på kort varsel, og kan bli nødt til å transportere mat, drivstoff og andre varer rundt om i landet.

Informasjonen kommer fram etter at medlemmer av parlamentet ble oppfordret til å ta drosje hjem, og til å ikke reise på egen hånd i de kommende dagen av sikkerhetsgrunner.

I tillegg har en atombunker plassert under forsvarsdepartementets hovedkvarter blitt gjort klar til å kunne brukes som lokale for koordinering av videre tiltak. Rommet har gjennom det foregående året vært satt til disposisjon for krisehåndtering.

- Høyt spenningsnivå

Labour-politiker Lindsay Hole, har vært medlem av parlamentet over flere år, sendte onsdag ut en e-post til sine kolleger hvor hun opplyste at politiet må forsikre seg om at de kan avgi stemmer i parlamentet uten å føle frykt.

- Personlig har jeg aldri følt på et slikt høyt spenningsnivå i løpet av min tid som medlem av parlamentet, og jeg er klar over at kolleger føler det samme, skrev hun i e-posten ifølge The Guardian.

BREXIT: Statsminister Theresa May var meget kort og bestemt i en tale fra statsministerboligen i Downing Street nå i kveld. Video: AP Vis mer

EU-løsningen

Onsdag ba Storbritannias statsminister om en utsettelse til 30. juni, noe EU ikke gikk med på. Problemet med dette var at valget til nytt EU-parlament finner sted 23.-26. mai.

Fire timer på overtid ble det imidlertid enighet om en løsning med to trinn:

I første omgang er det snakk om en kort utsettelse til 12. april.

Hvis Underhuset i London stemmer for utmeldingsavtalen innen denne datoen, kan utsettelsen forlenges til 22. mai, som er siste frist for å gå ut av EU før valget til nytt EU-parlament.

Det skal gi britene tilstrekkelig tid til å gjøre ferdig de langdryge ratifikasjonsprosessene i Parlamentet.

Hvis avtalen ikke blir godkjent, må Storbritannia derimot gi EU svar innen 12. april om hva veien videre skal være.