Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter Hellas kan velte EU-avtale. «Brexit»-forhandlinger langt på overtid i Brussel

- Situasjonen er kritisk.

HARDE FORHANDLINGER: Hellas' statsminister Alexis Tsipras - som truet med «Grexit» i fjor - i samtaler med Storbritannias statsminister David Cameron som forhandler for å forsøke å forhindre en «Brexit» nå. Foto:  AFP / POOL / STEPHANE DE SAKUTIN / NTB scanpix
HARDE FORHANDLINGER: Hellas' statsminister Alexis Tsipras - som truet med «Grexit» i fjor - i samtaler med Storbritannias statsminister David Cameron som forhandler for å forsøke å forhindre en «Brexit» nå. Foto: AFP / POOL / STEPHANE DE SAKUTIN / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Timene tikker av sted i Brussel mens britene prøver å sikre en komplisert avtale med EU.

Tonen var forsiktig optimistisk fredag morgen etter en natt med møtevirksomhet.

Men etter hvert som timene gikk, ble det tydeligere at britenes forhandlinger med de andre EU-landene gikk trått.

Cameron gjennomførte møte på møte med de europeiske kollegene. Men fellesmøtet med alle de 28 landene ble stadig utsatt. Håpet om en avtale over «engelsk frokost» ble erstattet av brunsj, så ettermiddagste og så middag.

- Forhandlingene fortsetter utover kvelden. Et regjeringsmøte blir ikke mulig i kveld. Det blir det kun om og når et avtale er klar, skrev Cameron på Twitter.

Les også: Alle EUs statsledere har gjort klare «krigsrom med advokater». Nå står slaget om «Brexit»

Les kommentaren: «Basketak med briter»

Hotell Cameron skal ha gjort det klart at han fortsetter til søndag om det trengs for å få en avtale han kan selge til velgerne i en folkeavstemning. Fredag ettermiddag ble så EU-lederne bedt om å booke hotellrommet en natt til.

- Situasjonen er kritisk, sa en EU-kilde til Reuters.

Tross vanskene er det fortsatt mange som tror det skal bli en enighet til slutt.

- Jeg tror på en avtale. Vi har alle nasjonale interesser, men vi må også alle huske at om britene går ut av EU, får vi ingenting, sier den estiske statsministeren Taavi Roivas til pressen i Brussel.

- Vi kan ikke ha et lignende show en gang til de neste månedene eller årene med en varig tvil hengende over Europa. Dette er dagen for en avtale, sier Belgias statsminister Charles Michel.

Kamp Det er spesielt med de østeuropeiske landene kampen står.

Britene vil begrense EU-innvandreres tilgang på visse velferdsgoder. Men en diskusjon om å justere utbetalinger av barnetrygd etter nivået i EU-arbeidernes hjemland er blitt spesielt vanskelig.

Flere EU-land, som Danmark, ønsker å kunne bruke slik indeksering av barnetrygd som sendes ut av landet. Mens østeuropeerne vil begrense den til Storbritannia.

Gresk komplikasjon? Det trengs kun ett land til å velte en avtale. Og fredag ettermiddag så det også ut som Hellas kunne melde seg på.

Dog om noe helt annet enn britenes krav til EU.

Grekerne vil ifølge AFP ha en garanti mot stengte grenser og er svært bekymret over at tusenvis av flyktninger og migranter skal strande i Hellas om grensene stenges nordover.

- Vi ber om en enstemmig avgjørelse om at ingen stat fram til 6. mars skal stenge grensene sine ensidig. Hvis ikke vil ikke greske myndigheter støtte en konklusjonstekst, sa en gresk kilde til byrået.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram