Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter hemmelig kongo-notat

Predikant Rune Edvardsen har fått en prislapp på nordmennenes overføring. Familiene Moland og French er redd predikantens solospill kan ødelegge prosessen.

VENTER:  Tjostolv Moland (t.h) og Joshua French er dømt til døden for å ha drept sin sjåfør, Abedi Kasongo. Nå frykter nordmennenes familie et hemmelig notat kan ødelegge overleveringsprosessen til hovedstaden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VENTER: Tjostolv Moland (t.h) og Joshua French er dømt til døden for å ha drept sin sjåfør, Abedi Kasongo. Nå frykter nordmennenes familie et hemmelig notat kan ødelegge overleveringsprosessen til hovedstaden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et hemmelig notat har predikant Rune Edvardsen formidlet hva som skal til for å få Tjostolv Moland og Joshua French overført til hovedstaden Kinshasa.

Etter det Dagbladet kjenner til, stammer tallene fra kilder høyt oppe i det kongolesiske byråkratiet. Dette kommer fram samtidig som Utenriksdepartementet er i forhandlinger om en overføring av de dødsdømte nordmennene.

Notatet anslår utgifter i forbindelse med en eventuell overføring. Totalsummen er på hele 232 000 kroner. I regnestykket inngår blant annet reise, kost og losji for én offiser, to soldater og én kongolesisk byråkrat, samt lønn til soldatene som skal stå for vaktholdet rundt de to.

Dagbladet er kjent med at flere i nordmennenes familie er svært oppgitt over det de oppfatter som et solo-utspill fra Edvardsen.

De frykter notatet skal skape forhåpninger hos kongolesiske myndigheter, og at det kan være med på stikke kjepper i hjulene for en overføring.

Dagbladet skrev i forrige uke at advokat François Alauwa jobber iherdig for å få stoppet overføringen av de to nordmennene.
Han er advokaten til Bibiche Olendjeke, enken etter avdøde Abedi Kasongo, og er svært lite fornøyd med avtalen som er inngått mellom nordmennene og den avdødes familie.

Alauwa er leder for advokatforeningen i Kisangani og skal ha svært nære relasjoner til guvernør Autsai Asenga.

- Kongo betaler Ambassadør Jon Vea har vært i en rekke samtaler med Kongolesiske statsråder og byråkrater for å forhandle fram en flytting. Han bekrefter å kjenne til brevet fra Edvardsen, men vil ikke kommentere innholdet i det.

- I samtaler med kongoleserne har de sagt at de vil håndtere kostnadene forbunnet med overføringen selv, sier han.
Utenriksdepartementets kommunikasjonsrådgiver, Kjetil Elsebutangen, forteller til Dagbladet at predikant Rune Edvardsen ikke jobber for norske myndigheter.

- I arbeidet med saken har vi fulgt et spor der vi samtaler med kongolesiske myndigheter. Utenrikstjenesten deltar ikke i andre prosesser eller private initiativ for å finne løsning på saken. Rune Edvardsen har ved noen anledninger informert utenrikstjenesten om sitt arbeid, men han har ikke noe oppdrag for norske myndigheter, sier Elsebutangen.

PENGER PÅ BORDET: Predikant Rune Edvardesen mener det må penger på bordet for å få til en overføring av de to dødsdømte nordmennene fra Kisangani til hovedstaden Kinshasa. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
PENGER PÅ BORDET: Predikant Rune Edvardesen mener det må penger på bordet for å få til en overføring av de to dødsdømte nordmennene fra Kisangani til hovedstaden Kinshasa. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer

Knut Moland, Tjostolv far, er den eneste i de to familiene som vil gi en kommentar til notatet.

- Vi forholder oss til UD, og det er bare UD som kan få Tjostolv og Joshua ut fra Kongo nå. Vi forholder oss ikke til bestikkelser eller korrupsjon, og er ikke villig til å betale penger til personer som vil spille mynt på andres elendighet, sier han til Dagbladet.

Han poengterer at penger som tidligere er overført ikke har gitt resultateter.

TV2 har tidligere avslørt at Edvardsen har mottatt store pengebeløp fra de dødsdømtes familier, for å sørge for hjemreisen til Norge.

- Vi kan bare håpe at etterhvert som kongoleserne nå skjønner at det ikke kommer flere penger, vil vi få en løsning på denne saken, sier Knut Moland.

Nordmennenes advokat, Morten Furholmen bekrefter at han kjenner til innholdet i brevet.

- Jeg har tett kontakt med UD og forholder meg til de opplysningene de kommer med om en mulig overføring til hovedstaden Kinshasa. Utover det så har jeg ingen kommentar til det som står i brevet, sier advokaten til Dagbladet.

- Må penger på bordet Predikant Rune Edvardesen mener det må penger på bordet for å få til en overføring av de to nordmennene

- Jeg tror ikke kongolesiske myndigheter vil betale. Det siste jeg hørte nå er at de ikke har penger og at det ihvertfall ikke er penger til en overføring før 2012-budsjettet, sier han.

Edvardsen peker på at summen som er skissert i dokumentet bare er «peanøtter» i forhold til de summene som har vært på bordet tidligere.

- Nå har dette pågått i snart to år og ingenting har skjedd. Jeg tror noen må komme på banen å hjelpe kongoleserne med logistikken her, og det var dette notatet et forsøk på, sier Edvardsen.

Han forteller at forslaget nå er skrinlagt, fordi familiene ikke ønsket å gå inn på en økonomisk dialog med kongolesiske myndigheter.

- Men spør du meg så tviler jeg på at kongolesiske myndigheter vil ta denne regningen, men ingenting ville glede meg mer enn at jeg tar feil. Isåfall har noen gjort en veldig god jobb, sier Rune Edvardsen til Dagbladet.

TIL FOTS: Det har vært en lang og til tider absurd prosess siden de ble arrestert i Kongo for snart to år siden. Nordmennenes sjåfør Abedi Kasongo, ble skutt og drept 5. Mai 2009.  14. August samme år startet rettsaken og de to nordmennene ble ført gjennom byen til fots. Foto: Espen Røst / Dagbladet
TIL FOTS: Det har vært en lang og til tider absurd prosess siden de ble arrestert i Kongo for snart to år siden. Nordmennenes sjåfør Abedi Kasongo, ble skutt og drept 5. Mai 2009. 14. August samme år startet rettsaken og de to nordmennene ble ført gjennom byen til fots. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media