Frykter hemmelige politikilder vil gi justismord

Advokatforeningen frykter begrenset dokumentinnsyn kan øke faren for justismord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Advokatforeningen frykter at lovforslaget om å begrense forsvarernes dokumentinnsyn kan øke faren for justismord.

Det var Riksadvokaten som tok initiativ til lovforslaget som passerte statsråd 29. juni. Endringene som blant annet gir påtalemyndigheten muligheten til å skjerme identiteten til sine kilder, samtidig som opplysningene fra disse legges til grunn for etterforskning, er ment å styrke påtalemyndighetens mulighet til å beskytte sensitiv informasjon.

Men Advokatforeningen liker forslaget dårlig.

- Det nye lovforslaget om hemmelige politikilder øker faren for justismord, sier nestleder Tor Lars Onarheim i Advokatforeningen til Klassekampen.

- Å beskytte informasjon og styrke politiets arbeid høres tilforlatelig ut, men det er ikke sikkert at man her gjør den rette avveiningen. Å beskytte informanter kan gå på bekostning av personvern og siktedes rettssikkerhet, sier Onarheim

Også privatetterforsker Tore Sandberg er i prinsippet for størst mulig åpenhet rundt kilder og dokumenter i straffesaker.

- Den kriminelle virksomheten blir stadig mer avansert, og for politiet er det et kappløp for å holde tritt med utviklingen av de kriminelles metoder. Jeg kan forstå at politiet føler et behov for å henge med i racet, men jo mer informasjon som ikke kan etterprøves på grunn av hemmelighold, jo større er risikoen for at det gjøres feil som eventuelt fører til justismord, sier Sandberg.

Mens han ser behovet for å beskytte kilder og arbeidsmetoder i en akutt etterforskningsfase, mener han at det bør være full offentlighet når tiltalen er tatt ut.

Jo mer informasjon som ikke kan etterprøves på grunn av hemmelighold, jo større er risikoen for at det gjøres feil som eventuelt fører til justismord, sier Privatetterforsker Tore Sandberg. I fjor fikk han Olav Selvaag-prisen for avsløringen av justismordet på Fritz Moen. Arkivfoto: TORBJØRN GRØNNING
Jo mer informasjon som ikke kan etterprøves på grunn av hemmelighold, jo større er risikoen for at det gjøres feil som eventuelt fører til justismord, sier Privatetterforsker Tore Sandberg. I fjor fikk han Olav Selvaag-prisen for avsløringen av justismordet på Fritz Moen. Arkivfoto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer