Norske Erik Helgesplass snakket med Shaun Pinner (48) bare uker før han ble tatt til fange av prorussiske separatiststyrker i Mariupol i april. Han er én av to britiske statsborgere som holdes i varetekt av den såkalte Folkerepublikken Donetsk (DNR). Også en marokkaner er fanget.
Britene har tidligere henvendt seg til Storbritannias statsminister Boris Johnson i håp om å få til en fangeutveksling, men siste nytt er at DNR nå truer med dødsstraff.
- Det er klart at jeg har fulgt med på saken. Dette er en trist utvikling, og jeg håpet i det lengste at Shaun og mennene skulle slippe unna, sier Helgesplass til Dagbladet.
- Men nå ble det ikke slik. Russland har brutt Genèvekonvensjonen og enhver regel om hvordan man skal opptre i krig. Det at det nå trues med dødsstraff for fanger, er ikke annet enn ventet.
Det er ingen dødsstraff i Russland, men i rettssystemet separatistene øst i Ukraina har dannet kan personer dømmes til døden.

Ber Boris Johnson om hjelp
Møttes i 2020
Helgesplass forteller at Pinner på ingen måte var en fremmedkriger, som det har blitt meldt i flere medier tidligere. Han bodde i landet og var en vanlig innrullet marinesoldat i det ukrainske forsvaret.
De to møttes for første gang i 2020, da nordmannen fraktet førstehjelpsutstyr, mat og materiell til soldater som holdt stand mot separatister i utkanten av Mariupol.
- Jeg ble forespurt og fikk lov til å komme innenfor den røde sonen, altså stridssona, for å bistå med utstyr til soldatene som oppholdt seg der. Det var da jeg møtte Shaun og troppen han var del av, sier Helgesplass.
Han har selv familie og hus i hovedstaden Kyiv og har pendlet til og fra Ukraina de siste åra.

- Jeg vil beskrive Shaun som en særdeles lettlikenes kar. Han var oppegående og reflektert, rett og slett hel ved – tvers gjennom ærlig og redelig. Det samme gjaldt de andre jeg møtte der nede. Til tross for at de sto helt i front, holdt de stemningen oppe. Det var grepa karer, for å si det mildt.
Reiser tilbake torsdag
- Hva synes du om at nettopp slike menn da blir tatt til fange og trues med dødsstraff?
- Hvis slike menn ikke hadde lagt ned den innsatsen de har gjort siden 2014, hadde situasjonen sett helt annerledes ut i dag – så at de blir tatt til fange og truet med dødsstraff, er bare trist og urettferdig, svarer Helgesplass.

Siden 46-åringen egentlig bor i Kyiv til vanlig, er han også å regne som en flyktning nå. Han forteller at han og familien våknet av et smell tidlig om morgenen da russerne først gikk inn i Ukraina 24. februar.
- Vi valgte å ikke forlate landet med en gang, men satte rett før påske kursen mot Norge, sier han til Dagbladet.
Helgesplass har på ingen måte trappet ned bistanden til landet av den grunn. Han har siden krigen brøt ut hjulpet til med å frakte andre flyktninger ut av Ukraina. Han og familien har også stilt huset i byen Bila Tserkva sørvest for Kyiv til disposisjon for de som trenger oppholdssted.
- Nå som situasjonen har forandret seg litt, vil også mange tilbake til landet – og da trår vi til igjen. Vi er en liten og dynamisk organisasjon som kaster oss rundt og bistår der det trengs, om det så er å frakte flyktninger eller transportere mat og utstyr, forteller han.
Førstkommende torsdag skal han tilbake til det krigsrammede landet.
- Da skal vi langt inn til en by som har fått mye juling i det siste. Der mangler de nesten alt, så da stiller vi oss til rådighet.