Frykter heroinflom til Norge

Heroinsalget har eksplodert i Murmansk, hvor brukerdosene nå er nede i 15 kroner stykket. Politiet frykter at det billige dopet skal innta Norge, melder Dagsavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge politiinspektør Knut Holen i Kripos er det foreløpig ikke snakk om storstilt smugling over grensene til Norge. Årsaken til dette tror han ligger i at markedet i Murmansk ennå ikke er mettet. Holen er bekymret over utviklingen, og understreker at heroinomsetningen i Murmansk utføres av svært profesjonelle og godt organsierte grupper.

- Når markedet mettes i Russland, vil de prøve å utvide dette markedet. Det er helt naturlig. For Norges del, frykter vi at vi vil oppleve forsøk på storstilt smugling av billig heroin inn til landet fra Russland, sier Holen til Dagsavisen.

I Murmansk koster en brukerdose 50 rubler, noe som tilsvarer 15 norske kroner. Uteseksjonen opplyser til Dagsavisen at gateprisen i Oslo ligger på omlag 300 kroner. I følge Holen er 17.000 av Murmansks 1,1 millioner innbyggere heroinmisbrukere, og tallene fortsetter å stige dramatisk. Dette har også ført til en sterk økning i antall overdoser og HIV-smittede.

Politiet i Sør-Varanger overvåker grenseovergangene til Russland, og norske toll- og politimyndigheter samarbeider tett med russiske, svenske og finske kolleger for å forberede seg på en eventuell smuglerflom til Norge.