Frykter hevn etter likvidering i mafiastil

SKIEN/TOKKE (Dagbladet): Likvideringen av en 36 år gammel mann fra Porsgrunn kan være første skritt i en krig på liv og død i Grenlands narkobelastede underverden. Kilder med kjennskap til den dreptes omgangskrets oppgir at det allerede nå snakkes om å hevne drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det synes klart at drapet på 36-åringen har rot i dype uoverensstemmelser i Grenlands kriminelle underverden. Drapet bærer preg av den reneste likvidasjon - brutalt uten sidestykke - i reneste mafiastil. Slike drap har til denne tid vært svært uvanlige her til lands, selv i Oslos underverden. Det spekuleres nå i om «svart» gjeld kan være en forklaring på likvideringen.

Øye for øye

Kilder med kontakter i Grenlands underverden forteller at venner av den drepte ikke er fremmede for å ta hevn.

Ingen står åpent fram med budskapet, men flere anonyme henvendelser bekrefter inntrykket av at hevnlysten skal være stor i deler av Grenlands kriminelle miljø. Opplysninger gitt til lokalavisa TA bekrefter et slikt inntrykk.

Det snakkes også om at innslag fra østeuropeisk mafia kan ha noe med saken å gjøre, uten at dette bekreftes.

- Jeg kan bekrefte at vi i etterforskningen av drapet orienterer oss mot organisert kriminalitet, og det i sin alminnelighet. Vi har ennå ikke noe klart motiv for drapet, og ingen konkrete mistenkte gjerningsmenn, sier politimester Kjell Eskilt ved Rjukan politidistrikt til Dagbladet. Han antyder at saken om ikke lenge vil bli overført til Skien eller Porsgrunn, av kapasitets- og etterforskningsmessige grunner.

Bekrefter henrettelse

For politiet er det ukjent at det nå snakkes om hevntanker i Grenlands underverden. Samtidig går politiet langt i å bekrefte at drapet på 36-åringen framstår som en regelrett henrettelse.

Drapsofferet ble funnet i lasterommet på jeepen. Liket hadde flere skuddsår, blant annet i hodet, avfyrt fra kloss hold. Dødsårsaken kan knyttes til skuddene, viser den foreløpige obduksjonsrapporten.

Fortida

Drapsofferet ble i 1996 frikjent for anklager i en større hasjsak. Kilder i Grenlands kriminelle miljøer mener at sider ved saken kan tenkes å kaste lys over bakgrunnen for det fryktelige som hendte like før helga.

Seint i går var de tekniske undersøkelsen av den dreptes dumpede jeep ennå ikke avsluttet. Avhørene av den 27-årige sterkt skuddskadde kameraten, vil ikke politiet uttale seg mer om foreløpig. At de to ifølge 27-åringen skal ha vært på fisketur da de ble angrepet, er imidlertid ikke styrket da politiet ennå ikke skal ha observert fiskeutstyr i jeepen. 27-åringen er imidlertid kjent for å være fiskeinteressert. Han ligger fremdeles på Telemark sentralsjukehus, med døgnkontinuerlig politibeskyttelse.

Kripos henviser til Rjukan-politiet vedrørende flere tekniske funn på det antatte åstedet, ved Tjønneviksvannet på grensa mot Aust-Agder. Blant annet patronhylser og prosjektiler som kan stamme fra drapsvåpenet. Selve våpenet skal ennå ikke være funnet.

Miljøet rundt MC-klubben Libra i Skien - der den skadde 27-åringen tidligere var medlem - antas å være på ofrenes side, og mistenkes ikke for å stå bak ugjerningen.

LIKVIDERT: Den tekniske undersøkelsen av Jeepen til den drepte 36-åringen var i går ennå ikke avsluttet.