Frykter hevn etter voldtekt

15-åringen som i går ettermiddag ble pågrepet og siktet for voldtekten av en 11 år gammel jente, frykter represalier fra ungdomsgjenger og andre personer i lokalmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15-åringen var en av de fire som politiet innkalte til vitneavhør på fredag. Etter det Dagbladet forstår, skal politiet ha satt store spørsmålstegn ved alibiet til 15-åringen. Ved 16-tida i går ettermiddag pågrep polititjenestemenn unggutten i hans bopel.

I begynnelsen av et fire timers langt politiavhør i går kveld la han kortene på bordet. Unggutten, som er av utenlandsk opprinnelse, har erkjent deler av handlingen, men han har ikke tatt stilling til straffskyld.

Bor i området

Den 11 år gamle jenta ble voldtatt ved 21-tida onsdag. Hun var på vei inn i blokka der hun bor, da hun ble overfalt og truet opp i et nærliggende skogholt som barna bruker som lekeplass.

15-åringen bor i samme område som den voldtatte 11-åringen. Siktede er også skoleelev.

- Vi setter spørsmålstegn ved grovheten i handlingen. Mitt inntrykk er at den ikke er så alvorlig som enkelte media har framstilt den som. Selv om han er siktet for voldtekt, er det viktig å understreke at han ikke har erkjent straffskyld for voldtekt. Han innrømmer imidlertid en del faktiske forhold. Han sier at handlingen ikke var planlagt, sier 15-åringens forsvarer, John Arild Aasen til Dagbladet.

Ber om løslatelse

De siste dagene har ryktene svirret i lokalmiljøet på Haugerud i Oslo. Ungdom ved skolen har fortalt til Dagbladet at det er lynsjestemning blant elevene. 15-åringen og hans foresatte frykter represalier fra ungdomsgjenger og andre personer i lokalmiljøet.

- De siste dagene har selvsagt vært en hard påkjenning for ham. Spesielt ryktene i lokalmiljøet har tatt på, sier forsvareren.

Den siktede har nettopp fylt 15 år. Dermed kan han straffes. Etter det Dagbladet forstår, vil han bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo forhørsrett på mandag. Seint i går kveld begjærte imidlertid forsvarer John Arild Aasen løslatelse av 15-åringen.

- Det er mange momenter som taler for at han bør løslates, ikke minst hans unge alder, sier Aasen.

I går kveld ble 15-åringen plassert på en celle i Politihuset i Oslo.

Storstilt jakt

Store politistyrker har de siste dagene jaktet på voldtektsmannen. Flere vitner meldte seg etter at politiet gikk ut i media for å be om hjelp fra publikum. Jenta ble fraktet til Ullevål sykehus etter voldtekten. Etterforskere fra Stovner politistasjon og fra barne- og sedelighetsavsnittet ved voldsseksjonen deltok i en rundspørring i området.

Politiet fikk inn mange tips, blant annet om den siktede 15-åringen. Fungerende politiavdelingssjef Anne Rynning Aasen ville i går ikke kommentere bakgrunnen for pågripelsen overfor Dagbladet.

Den 11 år gamle jenta ga i dommeravhør en uvanlig detaljert beskrivelse av gjerningsmannen. Etter det Dagbladet får opplyst, skal beskrivelsene passe godt til den siktede 15-åringen.

frode.hansen@dagbladet.no

PÅGREPET; I går pågrep og siktet politiet en 15 år gammel gutt av utenlandsk opprinnelse. I går hevdet 15-åringen at handlingen ikke var planlagt.