Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter hevn fra sjelesørger

Den 50 år gamle kvinnen er redd for hevn fra sjelesørgeren som rådet henne til å ikke anmelde KrF-topp Jan Birger Medhaug for voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nå 50 år gamle kvinnen som har anmeldt fylkesvaraordfører Jan Birger Medhaug for seksuelle overgrep, svarte i går på en rekke skriftlige spørsmål fra Dagbladet gjennom sin bistandsadvokat Hege Salomon. Kvinnen er for tida på ferie i utlandet.

Takker Valgerd

Hun takker Valgerd Svarstad Haugland, som etter et møte med kvinnen 18. juni tok personlig kontakt med fylkeslaget i Rogaland, for hennes håndtering av saken. Medhaug er nå strøket fra lista som fylkesordførerkandidat på grunn av anmeldelsen. - Jeg er lettet og takknemlig for måten Svarstad Haugland har håndtert denne saken på. Jeg følte jeg ble trodd. Svarstad Haugland ringte meg seinest forrige lørdag for å orientere meg, sier kvinnen.

Sjelesørger

Etter det Dagbladet kjenner til, er kvinnen nå redd for at hennes tidligere sjelesørger, som hun betrodde seg til, skal hevne seg på henne etter at saken kom ut. Både kvinnen og sjelesørgeren har tilhørt det samme kristne miljøet. Sjelesørgeren skal være KrF-medlem i Rogaland. Hun skal imidlertid ikke ha hatt sentrale verv. Sjelesørgeren rådet kvinnen til ikke å anmelde den påståtte voldtekten, som skal ha skjedd hjemme hos KrF-toppen Jan Birger Medhaug 9. januar 1993. - Sjelesørgeren mente at på grunnlag av erfaringen hun hadde med andre som var blitt utsatt for det samme, ville det bli for ydmykende og tøft for meg å gå gjennom en rettssak. Jeg valgte å følge rådet på det tidspunktet.

KrF-skandalen

  • I desember i fjor anmeldte en 50 år gammel kvinne fylkesvaraordfører Jan Birger Medhaug for en voldtekt som skal ha skjedd ti år tidligere.
  • I forrige uke kontaktet hun KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland, som tok saken opp med fylkeslaget i Rogaland.
  • Partiet besluttet onsdag å stryke Medhaug som kandidat til fylkesordførervervet.
  • Medhaug har tidligere vært fylkesleder i KrF i seks år.

- Var det andre grunner til at du valgte ikke å anmelde før? - Med min kristne bakgrunn er jeg oppdratt til ikke å gjengjelde ondt med ondt. Man skal i stedet tilgi hverandre. Dessuten følte jeg skam og slet med skyldfølelse for det som hadde skjedd. Men nå føler jeg meg veldig sikker på at det er riktig å anmelde denne saken. Medhaug er en mann som ikke bør ha toppverv i KrF etter det han gjorde mot meg, svarer hun.

Forhold

50-åringen bekrefter at hun og Medhaug var kjærester en periode på 1980-tallet. - Men forholdet var avsluttet i god tid før 1993, sier hun. - Hva sier du til at Medhaug avviser alle anklager? - Det overrasker meg ikke. Saken mot Medhaug er fortsatt under etterforskning etter at kvinnen anmeldte KrF-toppen i desember 2002.