SKADER FOR MILLIONER:  Tre store boenheter ble totalrasert natt til onsdag ved Lier ventemottak. I kveld er vaktholdet styrket av frykt for hevnaksjon mot de ansatte ved mottaket. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET.
SKADER FOR MILLIONER: Tre store boenheter ble totalrasert natt til onsdag ved Lier ventemottak. I kveld er vaktholdet styrket av frykt for hevnaksjon mot de ansatte ved mottaket. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET.Vis mer

Frykter hevn mot ansatte - styrket vakthold ved ruinene

UDI og politiet i beredskap etter varsel om mer trøbbel i Lier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Både politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) har gitt klarsignal for skjerpet vakthold i kveld ved det nedbrente asylmottaket i Lier.

- Ledelsen ved Lier ventemottak frykter hevnaksjoner mot våre ansatte, som var med å peke ut de 23 som ble pågrepet av politiet etter storbrannen natt til onsdag, opplyser styreleder Morten Jørgensen i Link AS, som driver Lier ventemottak for UDI, til Dagbladet.

19 av de 23 ble satt fri i ettermiddag. Alle er kjørt av politiet i Søndre Buskerud til Oslo etter eget ønske.

På vei tilbake Styrelederen har hørt i kveld at minst to av de løslatte er på vei tilbake til Lier, og han tok kontakt med politiet.

- Alle våre 18 ansatte har vært i full jobb etter det som skjedde, og vi har ansvaret for sikkerheten til både dem og de åtte kvinnene som fortsatt bor her. Vi har fått indikasjoner på at det er planer om nye aksjoner, sier Jørgensen.

Politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet i kveld at politiet har satt inn ekstra tiltak.

- Jeg vet ikke hva trusselbildet skal være, men operasjonsledelsen har orientert meg i kveld om at en ekstra patrulje har rykket ut for å følge situasjonen, sier politimester Christine Fossen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var tidligere i dag at styrelederen for det nedbrente mottaket tok kontakt med UDI om frykt for represalier.

Hærverk - brann - drap - UDI ga oss medhold i å innkalle ekstra vakthold fra Securitas. Jeg har fulgt dette tett fra de første truslene mandag kveld og bråket som startet rett etter hverandre på Nannestad og her. Allerede fra start var det svært alvorlige trusler som ble satt fram hvis beboerne hos oss ikke ble flyttet til et annet sted. Det startet med trusler om hærverk - med opptrapping til brann og drap, sier Jørgensen.

Etter at mer enn 230 plasser i Nannestad og Lier er blitt borte tidligere i uka, har ikke UDI mottaksplasser å tilby de 19 som ble løslatt fra arresten i Drammen i dag.

De fleste av de andre Lier-beboerne har fått plass på Haslemoen og i Hurdal.

- Det er UDI som har forklart den situasjonen for oss, og UDI har også vært svært klare på at de løslatte selv kan velge hvor de vil bo.

Ville til UDI Alle ville til Oslo - de fleste til UDIs kontorer i Hausmanns gate - og dit har vi kjørt dem, sier politimesteren.

Alle 23 er fortsatt siktet for grovt skadeverk - også den antatte hovedmannen som ble varetektsfengslet i fire uker i dag - og de tre som er overlatt Politiets utenlandsenhet for uttransportering fra Norge.

- Endel etterforskning gjenstår, og til uka kan flere siktelser både bli endret og frafalt, sier politimester Christine Fossen.  

 ORIENTERT:  Politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt er orientert om ekstra sikkerhetstiltak rundt nedbrente Lier ventemottak i kveld. Tidligere i dag kjørte Drammenspolitiet de 19 løslatte og skadeverksiktede fra Lier-brannen til Oslo. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
ORIENTERT: Politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt er orientert om ekstra sikkerhetstiltak rundt nedbrente Lier ventemottak i kveld. Tidligere i dag kjørte Drammenspolitiet de 19 løslatte og skadeverksiktede fra Lier-brannen til Oslo. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX. Vis mer