Frykter hevn

Familien til bombemannen Mohammad Khan har rømt hjemmet i frykt for hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både kona og og svigermoren til den 30-årige bombemannen har fotlatt sitt hjem Dewsbury sør for Leed. De tør ikke vende tilbake av frykt for henvaksjoner etter terrorbombene i London.

- De føler seg fullstendig stigmatisert. Det kan godt være at svigersønnen er kriminell, men de føler at hele familien har blitt stemplet som kriminelle, sier Iqbal Sacranie, formann for det Britiske muslimske råd til avisen The Independent.

- Ble hjernevasket

Den religiøse lederen gir uttrykk for at Khans kone er direkte skremt for hva som kan skje:

- Hun er redd for å vende hjem. De bor i et område hvor BNP-folk finnes i et stort antall, sier han.

Med BNP-folk sikter Sacranie til mennesker som er tilknyttet det sterkt høyreorienterte partiet med rasistiske tendenser.

Sympati

Khans familie sendte i går ut en erklæring der de uttrykte dyp sympati med offrene for «den forferdelige og onde handlingen». Her het det også at sønnen «kan ha blitt hjernevasket til å utføre en så grusom handling». Familien oppfordret alle med den minste lille opplysning om hendelsene om å stå fram og «avsløre terrornettverk som satser på og lærer opp våre sønner til å begå denne slags ugjerninger».

FRYKTER HEVNAKSJON: Familien til en av de fire bombemennene i London har flyttet fra hjemmet sitt. Foto: Metropolitan Police
FRYKTER HEVNAKSJON: Familien til en av de fire bombemennene i London har flyttet fra hjemmet sitt. Foto: Metropolitan Police Vis mer

Erklæringen beskrev Khan som et vennlig og kjærlig familiemedlem. En bekjent har imidlertid fortalt BBC at Mohammad Khan synspunkter ble mer og mer ekstreme. Han og kona skal ha flyttet fra hverandre på grunn av hans stigende fanatisme.

Kan ha blitt lurt

Tidligere i dag ble det kjent at de fire selvmordsbomberne kan ha blitt lurt i døden. De fire terroristene hadde kjøpt tur-retur billetter på toget fra Luton til London om morgenen den 7. juli. De hadde også løst parkeringsbilletter. Bombemennene hadde på seg førerkort, bankkort og identifikasjon, og ble dermed enkelt identifisert.

- Vi har ikke solide beviser for at mennene var selvmordsbombere. Det er mulig at de ikke hadde til hensikt å dø, sier en talsmann for Scotland Yard til avisen Sunday Telegraph.