LEGGER NED «HILDEGUNN»: Den høyreekstreme bloggeren er avslørt som en oppdiktet person. Etter forrige fredags terrorhandlinger legger forfatterne ned hele karakteren. Faksimile: Twitter
LEGGER NED «HILDEGUNN»: Den høyreekstreme bloggeren er avslørt som en oppdiktet person. Etter forrige fredags terrorhandlinger legger forfatterne ned hele karakteren. Faksimile: TwitterVis mer

Frykter «Hildegunn»- bloggen ga næring til Breiviks hat

Var oppdiktet karakter ment som satire. Nå legges hun ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under brukernavnet SuperHildegunn har en ivrig internettbruker lagt ut høyrevridde meninger på flere av landets nyhetsnettsteder. Flere av meningene korresponderer med de terrorsiktede Anders Behring Breivik gir uttrykk for i sitt manifest.

Både her og på nettstedet Twitter har hun tirret på seg andre lesere, gjemt bak et profilbilde av Donald Duck-karakteren «Madam Mim». Hvert eneste innlegg ble avsluttet med ordene «Følg med!».

Bare to dager før terrorangrepene postet hun blant annet følgende meldinger på Twitter: «Det er altfor mange sosialister i det Norske Forsvaret. Sosialister er ubrukelige soldater og potensielle landssvikere! Følg med!» og «Det er jeg som kan dømme, for jeg er den utvalgte. Kun jeg har meningen med livet, kun jeg er det store sendebud! Følg med!».

Bloggen hennes er også full av angrep på sosialismen. I et innlegg om det norske skolesystemet oppfordrer hun til å renske ut «uønskede elementer» fra skolen.

- Oppdiktet person - Barn av rusmisbrukere, innvandrere, andre tapere og sosilaister er overrepersntert innen frafall og bråk. Rensk disse ut av skolen tidlig. Mang kan ikke i en stadig mer spisset verdens situasjon bruke penger på å utdanne barn som aldri vil ende opp som samfunns produktive!, skrev Hildegunn i november i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sosialister, venstremedia og Taliban er en og samme ting! De ønsker å snikislamisere Norge! Derfor kan sosialisme ALDRI TOLERERES!! Støtt kampen!! Følg med!!!, skrev hun sent i 2009.

Nå avslører Superhildegunn på bloggen sin at brukeren ikke er et virkelig menneske, men en karakter som to personer står bak.

- Vi kan dessverre ikke unngå å legge merke til at meninger som de som «Hildegunn» står for kan ha vært med på å gi næring til hatet til personen som har utført disse handlingene, skrives det i blogginnlegget «Hildegunn».

Dagbladet har vært i kontakt med forfatterne, som ønsker å være anonyme. De forteller at Hildegunn ble opprettet først ble opprettet på Facebook i årsskiftet 2008/2009 for å lure folk de kjente.

- Typisk internettdebattant - Etter hvert som «Hildegunn» fikk venner på Facebook ble vi mer og mer oppmerksomme på at nettstedet faktisk ble brukt som en politisk arena, noe som vi selv ikke var kjent med før vi lagde «Hildegunn». Etter hvert fremsto disse meningene mer og mer absurde og vi brukte ofte «Hildegunn» til å se hvor langt vi kunne få mennesker til å gå med meningene sine under fult navn, på Facebook, skriver forfatterne i en epost til Dagbladet.

Til tross for at hun først ble opprettet som ren underholdning for de to forfatterne, ble hun også til en satirisk karakter som rettet fokus på de ekstreme meningene som fritt florerer på Internett. Forfatterne forteller at de ville vise hvor vill og ekstrem debatten på Internett har blitt.

- «Hildegunn» var en typisk internettdebattant som ikke ville la seg stoppe av fakta, logikk, sunn fornuft eller noe form for etisk eller moralsk overbevisning, skriver forfatterne, og forteller at de dro inspirasjon fra kommentarfeltene til nettaviser som Dagbladet og VG.

- Et lite håp var kanskje at «Hildegunn» viste at Internett har blitt et sted hvor enhver mening får stå uimotsagt og kanskje kunne det få folk til å tenke seg om to ganger før de kastet seg over og var enig i de villeste konspirasjoner som ofte får fritt spillerom i kommentarfelt og nettforum.

Irriterte kjendiser Når Hildegunn har figurert i Dagbladets kommentarfelt, har avisa fortløpende vurdert å blokkere henne. Siden hun aldri tråkket over grensa for hva man må tolerere, fikk hun likevel utfolde seg relativt fritt.

Blant de som har latt seg irritere av Hildegunn, er blant annet stortingsrepresentant og Høyre-politiker Nikolai Astrup og Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen.

Da Hildegunn postet meldingen «I protest mot sosialisme på twitter vil det Norske folk fra og med NÅ boycotte twitter! Følg med!», fikk hun svar fra Dagbladets Simonsen.

- SuperHildegunn du følger bare feil mennesker. Følg med - andre!, skrev hun til svar.

Etter en diskusjon med Hildegunn i mai i år, svarte Nikolai Astrup giftig:

- Jeg har henvist til den forskningen jeg legger til grunn. Har ikke sett noen henvisning fra deg.

Legger ned «Hildegunn» Etter forrige fredags terrorhandlinger, er det derimot over og ut for «Hildegunn».

Forfatterne har gått igjennom kommentarene de har fått på bloggen hennes, men har ikke funnet noe som er signert med et navn som minner om Anders Behring Breivik. De understreker at de ikke pleiet kontakt med enkeltindivider eller miljøer gjennom bloggen.

- Om noe så var «Hildegunn» hatet av alle, enten de som trodde hun var ekte eller de som hatet de som måtte stå bak henne og stilte deres meninger i et dårlig lys, skriver de til Dagbladet.

- For oss ble det rett og slett umulig å fortsette med den hatefulle retorikken etter at noe slikt skjedde, selv om den ikke på noen måte var ment alvorlig fra vår side. Å være en del av den stygge meningsutvekslingen på nett vil ikke føles riktig etter det som har skjedd. Vi ønsket spesielt ikke å kaste bort politiets ressurser om det stemmer, som flere sa at, politiet ble tipset om bloggen. Det er ikke til å stikke under en stol at dette har bidratt til at vi har valgt å avslutte «Hildegunn».

KONDOLERER TIL ALLE DE BERØRTE: Forfatterne har ikke selv blitt personlig berørt av terrorhandlingene, men skriver at de kjenner flere som har blitt det. - Først og fremst vil vi si at våre reaksjoner har vært som andre sine, sorg, fortvilelse og sinne, skriver de i en epost til Dagbladet. Faksimile: Bloggnorge
KONDOLERER TIL ALLE DE BERØRTE: Forfatterne har ikke selv blitt personlig berørt av terrorhandlingene, men skriver at de kjenner flere som har blitt det. - Først og fremst vil vi si at våre reaksjoner har vært som andre sine, sorg, fortvilelse og sinne, skriver de i en epost til Dagbladet. Faksimile: Bloggnorge Vis mer