Sjokkfunn:

Frykter historisk tidstap

Forskere har gjort urovekkende funn om jordas bevegelser, som kan få store konsekvenser for samfunnskritiske tjenester.

NY OPPDAGELSE: En ny måling viser at jorda spinner raskere enn normalt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
NY OPPDAGELSE: En ny måling viser at jorda spinner raskere enn normalt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er godt vant med at lengden på dagen varierer med årstidene. Men nye, urovekkende funn fra britiske forskere kan endre dette mønsteret.

Målinger som er gjort ved National Physical Laboratory i Storbritannia, viser at jorda stadig slår nye rekorder for hvor raskt den roterer.

Det er blant annet Sky News som melder dette.

STEINSKRED: Trond Kåsin Paureng skulle bare ta et par bilder av fossen i Gudvangen i Aurland og ble møtt med dette steinskredet på formiddagen onsdag 3. august. Video: Trond Kåsin Paureng / Privat. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Dette er en betydelig endring fra observasjonene som ble gjort for bare 50 år siden.

Dersom denne utviklingen fortsetter, vil dagene bli kortere på permanent basis, mener eksperter.

- Kritisk

Til vanlig bruker jorda rundt 24 timer på å rotere rundt sin egen akse. 29. juni roterte imidlertid jorda 1,59 millisekunder raskere enn normalt.

Dersom utviklingen fortsetter, kan vi bli nødt til å fjerne ett sekund fra vår atomiske klokke.

Det vil i så fall bli første gang i historien at dette skjer.

- Det ene sekundet er kritisk for å kunne beholde den sivile tidsberegningen. Den er basert på den stabile rytmen til atomiske klokker som samhandler med solas bevegelser i verdensrommet, rapporterer astrofysiker Graham Jones via Time and Date.

Ukjent årsak

Forskere jobber fremdeles med å kartlegge årsakene til at jorda roterer raskere enn normalt. Så langt mistenker de at klimaendringene spiller en viktig rolle, men dette er ennå ikke bekreftet.

Små, uvanlige bevegelser ved jordas poler er også blitt beskrevet som en plausibel forklaring.

Dette fenomenet har fått tildelt navnet Chandler «wobble» (vingling). Teorien skal være gjenstand for nærmere utforskning på en fagkonferanse i neste uke.

Aldri blitt testet

Det knyttes store usikkerhetsmomenter til de nye funnene. Så langt har forskerne lite kunnskap om hva omfanget av «tidshoppet» vil bli.

Graham mener likevel at utviklingen vil kunne få negative konsekvenser for IT-systemer og infrastruktur.

MYSTISK: Myndgihetene i Chile etterforsker dette enorme, mystiske synkehullet som har oppstått i Tierra Amarilla i Copiapó-provinsen. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Han får støtte fra forskerkollegene Oleg Obleukhov og Ahmad Byagowi.

- Konsekvensene av «tidshoppet» har aldri blitt fullverdig testet tidligere. Det kan ha ødeleggende virkninger på programvarer som baserer seg på tidtakere, skriver de i et blogginnlegg.

Førsteamanuensis ved HSE University i Russland mener det er liten grunn til frykt.

- Jeg tror det er en 70 prosent sjanse for at den siste rekorden vil vedvare og at vi unngår tidshoppet, sier forskeren til TimeandDate.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer