Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter historiske debattblemmer

President Barack Obama og hans republikanske utfordrer, Mitt Romney, møtes til duell i natt.

TAPERENS ANSIKT: Under en debatt i forrige valgkamp mot Barack Obama, begynte John McCain å gå feil vei av scenen. Da han oppdaget feilen, bråsnudde han og skar en underlig grimase. Bildet forfulgte ham i resten av valgkampen. Foto: REUTERS/Jim Bourg
TAPERENS ANSIKT: Under en debatt i forrige valgkamp mot Barack Obama, begynte John McCain å gå feil vei av scenen. Da han oppdaget feilen, bråsnudde han og skar en underlig grimase. Bildet forfulgte ham i resten av valgkampen. Foto: REUTERS/Jim Bourg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet): Når Romney og Obama natt til torsdag norsk tid entrer debattscenen i Denver i Colorado, er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Den siste tida har begge forskanset seg med sine medarbeidere og pugget som om de skulle opp til sitt livs viktigste eksamen for å forberede alle tenkelige og utenkelige scenarier.

- Det er veldig hyggelig. Selv om de holder meg innendørs hele tida. Det er kjedelig. De tvinger meg til å gjøre leksene mine, spøkte Obama i Las Vegas denne uka.

I vippestater Samtidig som de pugger, passer begge kandidatene på å oppholde seg i vippestater - Obama i Nevada, og Romney i Colorado. Selv om de bare har hatt én offentlig opptreden hver, håper begge at mediedekningen vil øke med deres nærvær.

- Det jeg er mest opptatt av er å ha en seriøs diskusjon om hva vi må gjøre for å fortsette den økonomiske veksten og gjenskape tryggheten for hardtarbeidende amerikanere, sier Obama.

Fem uker før valgdagen viser meningsmålingene at presidenten har en solid ledelse. Romney trenger derfor desperat en debattseier.

- Denne økonomien er ikke i bedring. Vi ser ikke ekte bedring. Presidentens politikk har ikke fungert, sier Romney på et valgkamparrangement i Denver.

Begge har brukt mange timer på debattrollespill. Hos demokratene er det tidligere presidentkandidat, John Kerry, som spiller rollen som Romney. Hos republikanerne er det Ohio-senator Rob Portman som spiller Obama. Begge forsøker også å dempe forventningene i forkant.

- Jeg er bare en OK debattant. Min motstander er en god debattant, sier Obama.

Uforutsette øyeblikk Selv om antrekk, frisyre og svarene er nøye utstudert, dukker det stadig opp uforutsette øyeblikk i de direktesendte debattene

HUSKET IKKE: Texas-guvernør Rick Perry husket ikke hvilke tre departementer han ville legge ned da han stilte til debatt i republikanernes nominasjon. Foto: AP Photo/Paul Sancya
HUSKET IKKE: Texas-guvernør Rick Perry husket ikke hvilke tre departementer han ville legge ned da han stilte til debatt i republikanernes nominasjon. Foto: AP Photo/Paul Sancya Vis mer

Den republikanske nominasjonskampen var knapt igang da Texas-guvernør Rick Perry måtte ta sin cowboyhatt og gå. I en debatt klarte han ikke å huske hvilke tre departementer han ønsket å legge ned dersom han ble president.

- Oops, var alt Perry klarte å stotre fram etter en lang tenkepause.

Da demokratenes kandidat og dødsstraffmotstander Michael Dukakis i en debatt i valgkampen i 1988 ble spurt an han ville støtte dødsstraff mot gjerningsmannen dersom hans kone ble voldtatt og drept, svarte han bare sitt innøvde svar:

- Nei, jeg har vært motstander av dødsstraff hele mitt liv.

Mange reagerte på det ufølsomme svaret på et svært personlig spørsmål.

President Gerald Ford rotet det til i en debatt mot utfordreren Jimmy Carter under Den kalde krigen i 1976.

- Det er ikke noen Sovjet-dominans over Øst-Europa, og det vil det aldri være under en Ford-administrasjon, hevdet Ford.

SVETT OG BLEK Richard Nixon virket blek og syk i den første TV-sendte presidentdebatten noensinne mot John F. Kennedy i 1960. Foto: AP Photo
SVETT OG BLEK Richard Nixon virket blek og syk i den første TV-sendte presidentdebatten noensinne mot John F. Kennedy i 1960. Foto: AP Photo Vis mer

Richard Nixon var favoritt da han stilte til valg mot John F. Kennedy i 1960, men den første TV-sendte debatten noensinne snudde alt på hodet. Nixon var nemlig fullstendig utmattet da debatten skulle begynne og nektet å bruke sminke. Resultatet var at han virket blek, svett og skjeggete. Kontrasten ble stor til den selvsikre og solbrune Kennedy. Umiddelbart etterpå skal Nixons egen mor ha ringt og spurt om han var syk.

Sarkastisk nikk Noen ganger klarer også kandidatene å bruke spontane øyeblikk til egen fordel.

I den siste debatten i 2000 forsøkte Al Gore seg på en hersketeknikk ved å komme gående mot George W. Bush mens han var midt i et resonnement. Bush avvæpnet Gore fullstendig med et lite, sarkastisk nikk før han fortsatte å prate.

I 1984 slet president Ronald Reagan (73) etter en dårlig første debatt hvor utfordreren, tidligere visepresident Walter Mondale (56), med suksess kritiserte ham for å være for gammel.

- Jeg skal ikke slå politisk mynt på min motstanders ungdommelighet og uerfarenhet, svarte Reagan i neste debatt til stor latter.

AVVÆPNET: Republikanske George W. Bush lot seg ikke skremme av demokratenes Al Gores forsøk på hersketeknikk i en debatt i 2000. Foto: REUTERS/Jeff Mitchell
AVVÆPNET: Republikanske George W. Bush lot seg ikke skremme av demokratenes Al Gores forsøk på hersketeknikk i en debatt i 2000. Foto: REUTERS/Jeff Mitchell Vis mer