Frykter hjerneviruset nå blir båret av langt vanligere myggart

Øker risikoen for at zikasmitten vil spre seg ytterligere rundt i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere som jobber i episenteret av zikavirusutbruddet i Brasil frykter nå at viruset også blir båret av en langt mer utbredt myggart enn Aedes aegypti som er den kjente bæreren av virussmitten, melder Sky News.

Mye tyder på at zikaviruset allerede er å finne i den langt vanligere og mer utbredte Culex-myggen - noe som øker risikoen dramatisk for at smitten skal spre seg rundt om i verden.

Også The Independent skriver at forskerne snart vil få et vitenskapelig svar på det de allerede mistenker - at det fryktede zikaviruset nå også bæres av denne andre myggarten.

Hjerneskade Det er altså virusbærende mygg som utløser sykdommen zikafeber hos mennesker. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO.

Men flere lands helsemyndigheter mener at viruset kan føre til mikrocefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes.

SMITTEBÆRER: Forskere tror ikke lenger at Aedes aegypti-myggen er alene om å bære zikaviruset som kan føre til deformerte hoder og hjerneskade hos fostre. Foto: AP /Felipe Dana
SMITTEBÆRER: Forskere tror ikke lenger at Aedes aegypti-myggen er alene om å bære zikaviruset som kan føre til deformerte hoder og hjerneskade hos fostre. Foto: AP /Felipe Dana Vis mer

Den nevrologiske lidelsen mikrocefali fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet. Tilstanden vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens. Et betydelig antall av dem som blir født med diagnosen, dør unge.

Angriper mygg med soldater At smitten nå ser ut til å kunne bæres av nok en myggart, kan forverre en situasjon som allerede er mer enn en håndfull for hardt prøvede brasilianske helsemyndigheter.

Tirsdag varslet landets myndigheter at 220 000 soldater vil bli sendt ut for å kjempe mot den kjente bæreren av sykdomsviruset - Aedes aegypti-myggen. De vil gå fra dør til dør og lete etter stillestående vann hvor myggen kan formere seg.

Brasils helseminister har uttalt at de er i ferd med å tape kampen mot insektet som bærer smitten som ser ut til å kunne føre til deformerte hoder og skade på hjernen hos fostre.

Mer utbredt Og nå tror altså forskere ved Oswaldo Cruz Foundation at også Culex-myggen bærer zikaviruset. Det endlige vitenskapelige svaret på dette er bare en måneds tid unna, hevder de.

Culex er 20 ganger mer tallrik enn Aedes aegypti, og den er ikke bare utbredt i Sør-Amerika, men også i deler av Afrika og Asia.

Dette øker sjansen for at viruset vil spre seg i enda større utstrekning enn nå.

Forskningsleder Constancia Ayres sier til Sky News at konsekvensene vil bli store dersom hennes mistanker er riktige.

- Det vil kreve samhandling mellom og tiltak fra mange land i kampen mot viruset, sier hun.

I går gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut og beskrev spredningen av zikaviruset som eksplosjonsartet og dramatisk.

Grafikk: Kjell Erik Berg
Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Det snakkes nå om at utbruddet av zikaviruset kan forårsake mellom tre og fire millioner sykdomstilfeller.