Frykter homodebatten

Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland frykter at homosaken kan føre til at partiet støter fra seg velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrFs nye leder, Dagfinn Høybråten, har ikke hatt noen heldig hånd med homofilidebatten som hans egen menighet, Misjonsforbundet, har satt i gang. Misjonsforbundet sentralt går inn for å nekte homofile og samboende heterofile medlemskap, men Høybråten nekter å ta stilling til sitt eget forbunds retningslinjer.

Nå går Høybråtens forgjenger, Valgerd Svarstad Haugland, ut og advarer mot konsekvensene. Til Bergens Tidende sier Svarstad Haugland at homodebatten kan ramme KrF hardt.

- Debatten kan virke samlende innad i partiet, men kan også føre til at KrF støter fra seg en del velgere, sier Svarstad Haugland.

Hun legger til at hennes visjon som leder var å nå nye velgergrupper - utenfor KrFs tradisjonelle grunnfjell.

- Jeg har hørt Høybråten si at han ønsker et tydeligere, men ikke et smalere KrF. Min visjon som leder var at partiet også skulle nå ut til velgere med et annet ståsted, sier Svarstad Haugland.

Advarte

Valgerd Svarstad Haugland advarte KrF mot å bli et parti for de få da hun takket av som partileder i januar, og overlot lederklubba til Høybråten.

- Vi skal være noe mer enn et parti for spesielt interesserte, sa hun, og minnet delegatene om at hun i 1991 spurte delegatene om KrF bare er et parti for «de vellykkede, de som fikser livet, de som kaller seg kristne og leser nok i Bibelen».

Svarstad Haugland mente at KrF under hennes ledelse hadde lyktes i å nå ut litt videre.

Nå kan homosaken ødelegge noe av dette.

Får støtte

Den tidligere KrF-lederen får støtte for dette synet fra valgforsker Anders Todal Jenssen, som slår fast at det er helt klart at KrF ikke vinner nye velgere på homosaken.

- Den debatten som nå pågår om homofilt samliv, tvinger partiet over på defensiven, sier valgforskeren til Aftenposten.

Han sier at partiet er kommet i en svært uheldig situasjon.

- Det ser ut som om partiledelsen tror den kan slippe unna ved å blånekte å kommentere. Jeg tror man like godt kunne ta diskusjonen nå. Det kan hende at det eneste man lykkes med, er at saken kommer tilbake med full styrke under neste års valgkamp, sier Todal Jenssen.

MISTER VELGERE: - Homodebatten kan virke samlende innad i partiet, men kan også føre til at KrF støter fra seg en del velgere, sier tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland. Her fra KrFs valgvake i fjor.