Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter homohets

Jens Stoltenberg er redd for at George Bush' valgseier skal friste Kristelig Folkeparti til å børste støvet av verdisaker som kampen mot fri abort og homofiles rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  På KrFs landsstyremøte i helga sa Dagfinn Høybråten at det var «spennende» at Bush vant valget på verdisaker. Blant dem er motstanden mot fri abort, og kamp mot homofiles rettigheter. Vi tar gjerne den debatten, men ærlig talt trodde jeg dette var saker KrF hadde sluttet å profilere seg sterkt på for mange, mange år siden, sier Stoltenberg til Dagbladet.

I går kveld besøkte han hjertet av det flerkulturelle Norge, Holmlia i Oslo. Velgerundersøkelser har vist at støtte til konservative kristne verdier var hovedgrunnen til at den sittende presidenten knuste utfordreren.

Stoltenberg har merket seg at Anita Apelthun Sæle nå vil surfe på «Bush-bølgen» i sin nominasjonskamp i KrF i Hordland, og at deler av kristen-Norge mener det er grunn til ta opp igjen gamle stridsspørsmål også her i landet.

Trakassering

-  Jeg frykter at høyresida i Norge og Europa skal la seg inspirere av Bush til å løfte fram igjen konservativ kristenfundendamentalisme. Det er utrolig langt fra det vi i Arbeiderpartiet står for, og det er en debatt det norske samfunn ikke trenger, mener Ap-lederen.

-  En ting er at saker som retten til fri abort og homofiles rett til å inngå partnerskap er selvfølgelige i et tolerant samfunn som det norske. En annen ting er at en ny slik debatt vil ramme grupper som i utgangspunktet har det vanskelig, men som tiden har jobbet for. Inspirert av debatten i USA, ser vi blant annet at folk demonstrerer utenfor abortklinikker for at kvinner som tar abort skal føle skam. Dit må vi ikke komme i Norge igjen, slår Stoltenberg fast.

I deler av USA har også trakasseringen av homofile tatt seg opp.

-  Det skjer i kjølvannet av standpunktene til Bush og hans medspillere. Det gjør slike holdninger mer stuerene, sier han.

-   Det politiske Norge må ikke la seg inspirere av Bush' seier til en debatt som vil bidra til at utsatte grupper får det vanskeligere, og at intolerante holdninger får ny grobunn, sier han.

Vil møte KrF

Stoltenberg er veldig spent på hva som kommer til å skje og føler det er rett å møte KrF til debatt om dette allerede nå.

-  Jeg er på mange måter litt skremt. En regjering som fremmer Høyres skattepolitikk og KrFs syn på abort og homofile er, om noen måtte være i tvil, noe jeg skal bruke mye tid på å bekjempe. Vi trenger ikke mer fordømmelse i samfunnet vårt. Tvert imot. Derfor håper jeg vi slipper å få se igjen det intolerante «gamle KrF».

KLAR BESKJED: Brukeren av ungdomsklubben på Holmlia var spørrelystne om hva Jens Stoltenberg mente om presidentvalget i USA i går kveld. De fikk klar beskjed om at han hadde foretrukket Kerry . Nå frykter Ap-lederen at Kristelig Folkeparti vil la seg inspirere av Bush' seier på verdisaker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media